Afbeelding

"Lijst Blanco" wil frisse wind in politiek Meierijstad

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vier jonge mensen uit toekomstig Meierijstad willen met hun "Lijst Blanco" deel gaan nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad op 23 november aanstaande. Ze presenteren zich als "Jong, Verfrissend en Vernieuwend". Zowel geografisch als qua studierichting én interessegebieden vullen ze elkaar aan. En dat zijn niet alleen 'jongeren-dingen': lijsttrekker Thijs van Zutphen heeft bijvoorbeeld de WMO als specialisatie.

Jan Verhagen – wie kent hem niet – zit ook bij het gezelschap en steekt meteen van wal. "Verrassend, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt" juicht de door de wol geverfde dorpspoliticus. "Mijn leven lang hoor ik al veel jongeren zeggen dat ze niks te maken willen hebben met politiek. Maar álles is politiek! En nu komt het ineens spontaan. Zoiets, dat moét ik toch wel steunen? Ik hoop dat mijn kiezers op hén stemmen!"

Even voorstellen

Na die enthousiaste intro neemt de top drie van 'lijst Blanco" het woord. Oprichter en lijsttrekker Thijs van Zutphen (Nijnsel): Mijn leven lang al heb ik interesse in politiek, al is mijn studierichting fiscaal recht, wat in de politiek trouwens ook goed van pas kan komen. Na het fusiebesluit ben ik wakker geworden. Volgens mij heeft de fusie niet veel waarde toegevoegd, is de keuze voor welke gemeentes niet helemaal logisch en de fusie is slecht gecommuniceerd met de bevolking. Bij de vorige verkiezingen had men duidelijker moeten zijn. Sindsdien ben ik mij meer in de lokale politiek gaan verdiepen. In de nieuwe gemeenteraad moeten straks niet alleen mensen gaan zitten die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van Meierijstad. Wij willen zorgen voor vers bloed. Wij zijn jong, onbeschreven, onafhankelijk. En ja, onervaren natuurlijk ook."

Gail Toppenberg (Tilburg/Rooi) is nummer twee op de lijst. Ze studeert psychologie, ook weer een richting die in de politiek van pas kan komen. Een van haar stokpaardjes is woningbouw, met name in de kleine kernen. "Voor jongeren rond de 25 jaar zoals wij, is een starterswoning bijna niet te doen hier. Veel jongeren, vooral studerende, trekken daarom naar de stad. Jongeren die hier blijven zijn vaak arbeiders en allochtonen, voor wie hier weinig te beleven is, zich vervelen met alle gevolgen van dien. Een kickboksschool bijvoorbeeld zou een oplossing zijn, daar kunnen ze zich beter afreageren dan op straat."

Nummer drie, Luc van den Tillaart, woont in Erp en heeft mede daardoor beter openbaar vervoer vanuit de kerkdorpen hoog op zijn prioriteitenlijst gezet. Als student geeft hij ook bijles in zijn vak, bedrijfseconomie, en in de politiek zou Meierijstad daar wellicht ook een lesje van kunnen opsteken. De afwezige nummer vier op de lijst, Lars van Asseldonk uit Zijtaart, volgt een studie "Small Business" (zeg maar: MKB) zodat het kwartet beschikt over een breed kennis-spectrum.

Onderscheid en continuïteit

Op de vraag of er iets is waarmee ze zich inhoudelijk kunnen onderscheiden van de andere partijen komt geen hard, concreet voorbeeld, maar wel een stuk ervaringsdeskundigheid. Waarom ze het misschien wel beter zouden kunnen dan andere raadsleden? Gail Toppenberg: "Omdat wij hier zelf ook middenin zitten."

Een aantal programmapunten van lijst Blanco gaat dan ook over de verbetering van praktische knelpunten waarmee ze zelf dagelijks te stellen hebben. Al studeren ze zelf allen elders en verblijven daar ook grotendeels, ze wonen, sporten en recreëren in Meierijstad en willen dat voor alle andere jongeren ook aantrekkelijk houden.

En hoe zit het met de continuïteit, als ze inderdaad een plek in de raad gaan veroveren en een stage gaan lopen in het buitenland, zoals wel vaker bij studenten? Daar springt Jan Verhagen weer op in. "Dan wil ik met alle plezier een paar maanden op die stoel gaan zitten."