István Eperjesy
István Eperjesy

Eerste zomerconcert op het Smitsorgel

Algemeen

Sint-Oedenrode - Afgelopen zaterdagmiddag om half vier hoorden men de eerste zomerse orgeltonen uit het Smitsorgel komen in de H. Martinuskerk. Deze primeur was gegund aan István Eperjesy. Het waren krachtige tonen.

István, (Helmond) begon op zesjarige leeftijd met orgellessen bij Ine Noijen en Henk Bosscha. Op zijn vijftiende studeerde hij orgel bij Jan v.d.Laar op het fraaie Robustelly-orgel van de Lambertuskerk in Helmond.

Hij nam deel aan internationale orgelconcoursen en volgde verschillende interpretatie-cursussen. Regelmatig treedt hij op als orgelsolist. Als kerkorganist is hij verbonden aan diverse kerken in de regio Helmond/Eindhoven. In het dagelijks leven is hij Software Engineer bij Bosch Rexroth Electric Drives & Controls te Eindhoven.

Het was voor de derde keer dat hij in Rooi een orgelconcert gaf. De eerste keer was 19 augustus 2006 en de tweede keer was op 14 juli 2012. Op het programma stonden werken van Johann Sebastian Bach (1685-1750); "Preludium en Fuga in D-dur" (BWV 532), een feestelijk virtuoos werk, "Christ unser Herr, zum Jordan Kam" (BWV 684), wordt ook wel de "Duitse Orgelmis" genoemd. Trio super: Herr Jesu Christ, dich zu uns wend, (BWV 655) is een van de achttien Leipziger koralen. Bach bewerkte dit tot een levendig trio met aan het eind een Italiaans tintje. Van Johann Bernhard Bach (1676-1749), een achterneef van Johann Sebastian. "Ciaconna Bes-dur", een variatie reeks van harmonische progressie. Rober Schumann (1810-1856), 2 fuga's uit "Sechs Fugen uber den Namen Bach", Op 60.(Fuge No IV en III) Ten slotte de "Premiere Sonate (Symphonie) pour l' Orque", Op 42, van Alezander Guilmant (1837-1911). , Introduction, Pastorale en Final.

De organist haalde alles uit het orgel, het leek wel of het hele symfonie orkest op het koor stond. Istvan kwam helemaal los. Het was een geweldige muzikale belevenis.