Afbeelding

Stichting KAP in de watten gelegd door jeugdraad Laarbeek

Algemeen

Sint-Oedenrode / Laarbeek - In het Ontmoetingscentrum in Laarbeek overhandigden leden van de jeugdgemeenteraad afgelopen week een cheque aan Rooienaar Martien van den Hove en Frank Rondeel van de stichting Kleinschalige Afrikaanse Projecten. De cheque werd met grote dankbaarheid in ontvangst genomen.

Stichting KAP
De stichting KAP realiseert projecten voor veilig drinkwater in Afrika. "We hebben zelf gedurende ons arbeidzame leven voor Philips in Afrika gewerkt. Bij ons heeft altijd de wens bestaan om ooit nog eens wat terug te doen voor de mensen daar. Vanuit die wens hebben we in 2005 als drie oud-collega's de stichting opgericht", vertelt Martien van den Hove vol enthousiasme. De stichting werkt samen met subsidiegevers zoals Wilde Ganzen dat onderdeel is van de Postcodeloterij en the Well Foundation. "We maken gebruik van elkaars expertise. Zo houden we de lijntjes kort en weten we zeker dat het geld op de juiste plaats terechtkomt", vertelt Van den Hove. Na projecten in Zuid-Afrika, Zuid-Sudan, Mozambique en Tanzania is de stichting momenteel met het achtste project bezig, thans in Ethiopië. In samenwerking en overleg met the Well Foundation wordt daar een waterbron geslagen. "Alles wat we doen, gebeurt in overleg met de lokale bevolking en overheid. De lokale bevolking is eigenaar en voert de exploitatie uit. Ook als het project is opgeleverd, blijven we in contact om te kijken of alles loopt en of dat er nazorg nodig is."

Zandloperproject
Ex-jeugdwethouder Jordi de Laat bedacht vorig jaar in het kader van duurzaamheid dat je verspilling van water kunt tegengaan met behulp van een zandloper. Hij ontwierp een zandloper die voorkomt dat je langer dan vijf minuten in de douche staat. Vanuit die gedachte koppelde hij het project aan de stichting KAP. De nieuwe raadsleden hebben zich heel enthousiast ingezet voor dit project en hebben zich tot het uiterste toe ingespannen om zoveel mogelijk zandlopers te verkopen. En met resultaat: Er werden er maar liefst 3.000 verkocht! "We hebben zandlopers bij de PLUS supermarkt verkocht, aan familie, aan buurtbewoners, eigenlijk aan iedereen", vertellen diverse raadsleden enthousiast.

Na een korte inleiding door vaste begeleidster en ViERBINDEN-medewerkster Anneke Merkx reikten Kyell de Haas en Amber Duijmelinck de cheque ter waarde van €2.500,- uit aan de heren van stichting KAP. Wilt u meer informatie over stichting KAP? Kijk dan op www.skap.nl!