Afbeelding

Bisschop de Korte bidt bij voorganger Bekkers

Algemeen

Sint-Oedenrode - Precies vijftig jaar na de dood van bisschop Bekkers werd Gerard de Korte in Den Bosch geïnstalleerd als nieuwe bisschop van bisdom Den Bosch. Met twaalf werkbezoeken verkent hij deze weken zijn gebied. Dinsdagmiddag was hij in Sint-Oedenrode met als hoogtepunt het bezoek aan het graf van zijn voorganger, bisschop Bekkers.

In Veghel en Schijndel ging de kersverse bisschop op bezoek bij de zusters. Daarna trok hij naar Rooi om met het pastoraal team te vergaderen en het graf van Bekkers te bezoeken. Aangezien het College van B en W het tweedaagse VNG Jaarcongres bezoekt, waren Anneke Maas (vrouw van burgemeester Peter Maas) en Janine Heisterkamp (namens de gemeenteraad) op het kerkhof aanwezig om de bisschop welkom te heten. "Ik heb u gegoogled", zei Heisterkamp in haar korte toespraak. "Ik heb gelezen dat u veel gelijkenissen vertoond met uw zo geliefde voorganger bisschop Bekkers. U bent een bruggenbouwer en durft kritisch te zijn op het verleden van de katholieke kerk." Namens de gemeente schonk ze hem een boek over Bekkers.
Mgr. De Korte nam uiteraard de tijd om de aanwezigen te woord te staan. "Ik weet nog goed dat ik als jochie de uitvaart van Bekkers op tv zag. Het was behoorlijk revolutionair, want volgens mij was het voor het eerst dat een uitvaart zo in beeld werd gebracht op de Nederlandse televisie. Ik bewijs hem graag een eer." Dat deed hij door het graf te zegenen.

Bisschop de Korte werd warm welkom geheten door Anneke Maas en Janine Heisterkamp.