De brug over de Bobbenagelseweg
De brug over de Bobbenagelseweg

Brug Bobbenagelseweg wordt van composietmateriaal

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het heeft lang geduurd, maar de aanleg van een fietspad naast de Bobbenagelseweg komt eindelijk in zicht.

Na de bomenkap vorig jaar wordt nu de verdere uitvoering in de begroting verwerkt. Zo wordt de nieuwe brug over de Dommel niet uitgevoerd in hout, maar van composietmateriaal. De bewerking is zodanig dat de brug vol moet kunnen staan met mensen (500 kg/m²), ook kan er voertuig overheen van maximaal 8200 kg. Daarnaast is de brug ontworpen met een minimale eigen frequentie ter beperking van de trillingen. De brug heeft een ontwerplevensduur van minimaal 100 jaar. Composietbruggen zijn veel ranker dan bijvoorbeeld betonnen of houten bruggen. De levensduur van composietbruggen is ongeveer het dubbele van traditionele bruggen.

De brug krijgt een lengte van 25 meter en een breedte van 3 meter. De constructiehoogte van de brug bedraagt nog geen 60 centimeter en ondanks deze geringe hoogte voldoet deze brug aan alle technische eisen, waaraan een brug in een fiets-/wandelroute moet voldoen. Zo kan bijvoorbeeld het voertuig, dat op belangrijke fietsroutes wordt ingezet voor gladheidbestrijding, ook probleemloos gebruik maken van de brug. Het materiaal is duurder dan de alternatieven, maar dat wordt terugverdiend door besparing op onderhoudskosten.