Stichting KAP helpt mensen aan schoon drinkwater
Stichting KAP helpt mensen aan schoon drinkwater

"Ze moeten er zelf ook wat voor doen"

Algemeen

Toen Rooienaar Martien van den Hove en destijds Philips-collega Frank Rondeel iets meer dan tien jaar geleden over het Afrikaanse continent vlogen, zeiden ze tegen elkaar: 'We gaan iets voor deze mensen terugdoen'. Jarenlang zagen ze hoe schrijnend het gebrek aan schoon drinkwater is in vele gebieden die ze bezochten. Samen met 'arts zonder grens' Jacqueline Langeslag richtten ze Stichting Kleinschalige Afrikaanse Projecten (Stichting KAP) op. Dit jaar bestaan ze tien jaar.

Voor Martien en Frank en sinds zes jaar de nieuwe voorzitter Gerard Mulders een reden om een nieuw project op te starten. In samenwerking met de Well Foundation en Wilde Ganzen is het plan er om twee waterputten te slaan in Ethiopië. Het zal het achtste project worden na succesvol afgeronde werken in Zuid-Afrika, Zuid-Soedan, Tanzania en Mozambique.

Afrika is ontzettend groot. Op veel plekken is er schoon drinkwater nodig. Hoe kiezen jullie een dorp wat jullie gaan helpen?
Martien: "De eerste drie projecten zijn op voordracht van Jacqueline. Zij is als arts op ontzettend veel plekken geweest en tipte ons. Toen ze op een gegeven moment stopte, gaf later Philips Medical Systems aan waar we aan de slag zouden kunnen."

Hoe is jullie werkwijze?
"Zodra we een gebied hebben gekozen, gaan we vooral lokaal aan de slag. We gaan lokaal shoppen. Het liefst laten we een plaatselijke ondernemer de uitvoering doen en willen we de bevolking erbij betrekken. In Afrika is het zo dat de dames oftewel de 'mama's' er voorop lopen wat verantwoordelijkheid betreft. Haar geven we de touwtjes in handen, zodat alles doordraait als wij er niet meer zijn. Zij zorgt er voor dat de mensen in het dorp de waterbassins blijven onderhouden. Ze moeten er zelf ook wat voor doen."

Lees woensdag verder in DMRK