Geef criminelen geen kans tijdens Market Garden herdenking

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Traditioneel zijn tijdens grote evenementen vaak criminelen op pad die handig gebruik weten te maken van de omstandigheden. De politie wil u daarvoor ook waarschuwen tijdens de 70-jarige herdenking van Operation Market Garden in september van dit jaar!

Market Garden
70 Jaar geleden werd een groot deel van Zuid-Nederland door de geallieerden tijdens Operation Market Garden bevrijd van de bezetters. Van 12 tot en met 22 september kan het publiek in tal van gemeenten genieten van een mix aan activiteiten, waaronder een colonne van honderden historische militaire voertuigen die verdeeld over twee weekenden van Valkenswaard naar Arnhem trekt. Mogelijk trekt de colonne ook door uw gemeente en/of vinden festiviteiten en herdenkingen plaats in uw woonplaats. In de praktijk zien we dat veel mensen op dergelijke momenten gelijktijdig van huis zijn en dat grote groepen mensen zich verzamelen bij herdenkingsbijeenkomsten en -evenementen. Besef dat criminelen azen op dit soort gelegenheden waarbij ze vaak alle kans hebben om hun slag te slaan. Daarom is het zaak dat u zich voorbereidt en de nodige preventiemaatregelen neemt.

Woninginbraken en zakkenrollerij
De politie waarschuwt u met name voor woninginbrekers en zakkenrollers. Tijdens een festiviteit in een dorp of stad staan veel huizen leeg omdat de bewoners zich in het feestgedruis storten. Tref daarom uw maatregelen om te voorkomen dat u ongewenst bezoek krijgt door onder meer uw huis een bewoonde indruk te geven, deuren en tuinpoorten op slot te doen en geen ramen open te laten staan.
Waar veel mensen bij elkaar zijn is het voor zakkenrollers ideaal om ongezien hun slag te slaan. Ze gaan op in de massa en voor u het weet hebben ze uw portemonnee en/of smartphone te pakken. Let daarom goed op verdachte omstandigheden als u mobiel belt in de menigte en berg u telefoon op een veilige plaats op. Ben alert op onbekende personen die u proberen af te leiden door een duw of door uw aan te spreken, bijvoorbeeld voor een vuurtje. Vaak zien we dat zakkenrollers samenwerken, terwijl de ene zich concentreert op de afleidingsmanoeuvre slaat de ander zijn of haar slag.

Waar moet u op letten?
Wat kunt u doen of laten om een inbreker zo min mogelijk gelegenheid te geven? En hoe voorkomt u dat zakkenrollers er met uw portemonnee of smartphone vandoor gaan? Op www.politie.nl onder "Onderwerpen" vindt u allerlei praktische preventietips om te helpen voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Bel 112
Natuurlijk houdt de politie zo goed mogelijk toezicht tijdens openbare evenementen en surveilleren we preventief in de woonwijken. Maar we kunnen het niet alleen en hebben ook uw ogen en oren hard nodig. Bel daarom direct met 112 als u een verdachte situatie waarneemt in uw buurt of als u verdachte personen ziet rondscharrelen tijdens een evenement. We komen dan zo snel mogelijk en kunnen een verdachte op deze manier met regelmaat snel op heterdaad aanhouden en erger voorkomen. Voor alles zonder spoed, en voor informatie en advies kunt u bellen naar 0900-8844.

Woninginbraken
www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html  

Zakkenrollerij
www.politie.nl/onderwerpen/zakkenrollen.html#op-welke-plaatsen-moet-ik-op-mijn-hoede-zijn-voor-zakkenrollers  

112
www.politie.nl/onderwerpen/contact-112.html  

0900-8844
www.politie.nl/onderwerpen/contact-0900-8844.html