Afbeelding

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April had aan het einde van de maand nog een paar winterse trekjes met een paar nachten vorst aan de grond. De lage temperatuur van vorige week was er zelfs de oorzaak van dat april voor het eerst sinds maanden een koudere maand dan gemiddeld was. De vierde maand van het jaar kende ook veel regen, maar daar tegenover stonden ook meer uren zon dan normaal.

Winterse trekjes
De maand april had nog een paar winterse trekjes in petto. Het kwik daalde aan de grond enkele keren tot onder het vriespunt. Op 20 april wees de thermometer op ooghoogte zelfs -1,6°C aan. Maar de vorige maand kende ook al een warme dag, op 3 april werd het 21°C. De gemiddelde temperaturen lagen echter onder het langjarige gemiddelde. De minimumtemperatuur was gemiddeld 3,4°C tegen normaal 4,0°C. De gemiddelde middagtemperatuur bedroeg 14,1°C en dat hoort 14,4°C te zijn. Ook de gemiddelde etmaaltemperatuur was met 8,9°C tegen langjarig 9,4°C.

Veel regen en zelfs natte sneeuw
De afgelopen maand viel er veel regen. In totaal viel er in april 59,3 mm neerslag. Normaal is dat 45 mm. De meeste regen viel op vrijdag 15 april, die dag viel 7,3 mm regen. Door de lage temperatuur aan het einde van de maand viel er toen zelfs natte sneeuw. Niet uniek in april, maar de laatste jaren hebben we dat toch niet meer beleefd. Ondanks alles was het op negen dagen helemaal droog.

De zon maakt alles toch nog goed
Ondanks de vele regen en de lage temperatuur, deed de zon het in april beter dan dat we mochten verwachten. In totaal konden we ruim 192 uur van de zon genieten. Dat is zo'n 26 uur meer dan gemiddeld in de vierde maand De zonnigste dag was woensdag 20 april. Die dag scheen de zon maar liefst 13 uur en 9 minuten. De somberste dag was 6 april, die dag zagen we de zon maar 1 uur en 3 minuten