Het wordt een interessante lezing
Het wordt een interessante lezing

Lezing over warmteregulatie & Biomimicry

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is misschien een wat vreemd onderwerp, maar het warmteregulatiesysteem van mensen, dieren en planten is veel boeiender dan je in eerste instantie zou denken. Het is letterlijk een systeem van levensbelang. Dieren zoals bijen, muizen, vlinders en vleermuizen hebben gedurende hun evolutie allerlei slimme strategieën ontwikkeld om zich warm te houden. Het gaat over vorm, vet, vacht en veren, gedrag en omgevingsfactoren. Op woensdag 17 februari organiseert IVN Rooi hier een lezing over.

Veel dieren hebben bijzondere aanpassingen aan de buiten- of binnenkant van hun lichaam.  Sommige bouwen daarnaast bijzondere architectonische nesten. Gezellig samen in een nestje kost warm blijven een stuk minder energie dan in je uppie. Dit kun je mooi zien aan een muizennestje. Té warm is echter ook niet goed, dus er zijn ook allerlei manieren te vinden om af te koelen. Juist deze samenhang maakt het een boeiend integraal systeem. Veel diersoorten gebruiken vergelijkbare technieken, daardoor is het vrij makkelijk om de relatie te leggen met hoe wij als mensen ons comfort organiseren. Met behulp van warmtebeelden kun je dit mooi in beeld brengen. Je ziet dan de lichaamstemperatuur in kleuren, als een soort weerkaart.  Dit is een warmtebeeld van een muizennestje, wit/geel is het warmste, zwart/paars het koudste

Biomimicry (het nabootsten van de biologie) begint steeds populairder te worden in het onderwijs en bij productontwikkelaars. Het is een methode waarbij je vrij gestructureerd op zoek gaat naar allerlei strategieën waarmee met name planten en dieren hun problemen oplossen. Hoe zorgt een mier ervoor dat zijn nest voldoende geventileerd wordt, en kan ik hier als architect iets van leren? Kan ik als paardenliefhebber iets leren van de manier waarop een zebra zijn lijf verkoelt? Installateur, hoe zorgt een gans die op ijs loopt ervoor dat zijn poten niet bevriezen? Veehouder? Een biggenbodywarmer geïnspireerd op het bruin vet van vleermuizen? Wat is bruin vet überhaupt? De Iceman schijnt het veel te hebben en is toch slank. Hoe zit dat diëtist? Koude voeten? Zet een muts op. Op woensdag 17 februari kunt u hier alles over te weten komen. De presentatie wordt georganiseerd door IVN Rooi en begint om 20:00 uur, bij de handboogvereniging, industrieweg 18 in Nijnsel. Toegang is gratis, aanmelden mag, vragen vooraf zijn altijd welkom, dat kan via ivnrooi@gmail.com.

Arno Vlooswijk kijkt als "thermograaf" veel met een infraroodcamera naar mensen, dieren, planten, producten en gebouwen en heeft o.a. voor de biomimicry organisatie (www.asknature.org) een 50-tal warmteregulatie strategieën op een rij gezet. Op www.worldofwarmth.com  zijn verschillende infraroodfilmpjes te vinden.