links Piet van Erp en rechts Theo van den Hoek
links Piet van Erp en rechts Theo van den Hoek

Van Erp grijpt verrassend titel Brabantse bekerkampioenschap

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een week nadat RDS'er Piet van Erp dammend Brabant verbaasde met plaatsing voor de finale moest hij op donderdag 26 november in de finale aantreden tegen gedoodverfd favoriet Theo van den Hoek van TDV uit Tilburg. Evenals de halve finale werd ook deze wedstrijd gespeeld in het clublokaal van DOG in Uden.

Op voorhand werden de kansen van Piet niet hoog ingeschat. Hij heeft een rating van 877 terwijl Theo van den Hoek 1208 rating punten heeft. Op grond van dit verschil had Theo met afstand de beste papieren om de titel te behalen. Bij een rating verschil van meer dan 50 punten heeft echter degene met de laagste rating aan remise voldoende om als winnaar uit de bus te komen.
Piet kreeg bij loting de witte schijven toegewezen en kon zodoende in de openingsfase enigszins sturen in de zettenreeks die volgde. Theo ging (te) lang mee in het spel van de Rooise dammer en ontwikkelde onvoldoende initiatieven om de partij complex te maken.
Piet kon daarom min of meer zijn eigen spel spelen. Gaandeweg tekende zich een remise af en toen de Tilburger in de 44ste zet een zwakke afruil maakte kon Piet met een daar op volgende afruil van vier om vier schijven direct remise forceren.
Door dit resultaat levert de Rooise Dam- en Schaakvereniging voor de derde keer op rij een finalist af. Piet van Erp is daarvan na Arno Bloks in 2013 de 2de speler van RDS die het kampioenschap weet te behalen.