De Kneuterkapel houdt op 17 oktober Ut Vurproefke
De Kneuterkapel houdt op 17 oktober Ut Vurproefke

Ut Vurproefke: Vurproeven op Carnaval

Algemeen

Nijnsel - Op zaterdag 17 oktober 2015 gaat het voor het eerst plaatsvinden: Ut Vurproefke. Ut Vurproefke is een kapellenfestival, georganiseerd door de Kneuterkapel.

Deze kapel bestaat inmiddels al dertig jaar en vooral in de beginjaren richtte de kapel zich vooral op carnaval. Sinds enkele jaren is dat niet meer zo, ze spelen ook buiten de carnavalsperiode. Zo bezoeken zij regelmatig andere kapellenfestivals. Die festivals zijn zo gezellig, dat enkele kapelleden van de Kneuterkapel de festivalschoenen aantrokken en er zelf een organiseerden.

Organisatie is dit jaar in handen van Mark van Zoggel, Vera van den Tillaart, Kim Verberk, Eugene Willems, Laura van Zoggel, Moniek van Zoggel, Mark van Heesch en Nicole Gilsing. Ze hebben vooral als doel om van dit festival een gezellig feest te maken. Elf kapellen hebben zich aangemeld om deze avond één, of eigenlijk twee, feestjes te bouwen. Iedere kapel speelt twee keer 20 minuten, één keer in iedere zaal. Ut Vurproefke verwacht zeven 'buitendurpse' kapellen, uit onder andere Oss, Boxtel, Vught en Liempde en nog eens vier Rooise kapellen.

Mocht je denken dat dit kapellenfestival te vergelijken is met de kapellenavond vlak voor Carnaval, dan heb je het mis. Het gaat nu heel anders: Er wordt geen speciaal geschreven nummer met zang opgevoerd, er is geen jury en er zijn geen prijzen. Het is van begin tot het einde een ontspannende maar vooral gezellige avond.

Een ander belangrijk verschil is dat er hier natuurlijk 'buitendurpse' kapellen komen. In andere plaatsen worden andere nummers gespeeld en dus kun je als kapel veel inspiratie opdoen. Die inspiratie komt dan weer ten goede aan de Rooise cultuur. Het blijft natuurlijk ontzettend leuk om je optreden als kapel te blijven verbeteren en daar kan het publiek van meegenieten.

Kortom een heel nieuw concept in Rooi, Ut Vurproefke. Ut Vurproefke heeft haar debuut op zaterdag 17 oktober aanstaande, in de Zalencentrum de Beckart in Nijnsel. Zaal is open vanaf 19.30 uur en de avond start om 20.00 uur. Entree is gratis!