Willem Pieters (l) krijgt een bedankje.
Willem Pieters (l) krijgt een bedankje. Foto:

B.C. Rooi 750 viert 40-jarig jubileum

Sport Sport

Sint-Oedenrode - 8 september 1983 werd de Rooise bridgeclub opgericht en daarom vierden de leden van bridgeclub B.C. Rooi 750 zaterdag 18 november hun 40-jarig jubileum. Dit werd gedaan met een jubileumdrive. Daarnaast was er ook een officieel moment, zang en sketches. Vijf leden die al vanaf de oprichting lid waren kregen een oorkonde.

Oud-voorzitter Theo Jansen memoreerde hoe die oprichting tot stand was gekomen. In 1982 vierde Rooi dat zij 750 jaar stadsrechten had. Er werd veel georganiseerd, ook een denksportactiviteit waar, behalve gedamd en geschaakt, werd gebridged. Dat was voor enkele Rooise bridgers aanleiding een cursus voor bridgers te starten. Dat gebeurde in eerste instantie in cafetaria ’t Huukske, op de Kienehoef, later werd dat bij café Oud Rooij. Bij de oprichting telde de club veertig leden en een naam was snel gevonden. Er werd gerefereerd aan 750 jaar stadsrechten van Rooi. Inmiddels telt de club 144 leden en is de thuisbasis De Beckart in Nijnsel.

Naast gezellig bridgen met wisselende partners, hapjes, drankjes, zang en vermaak en een heerlijk buffet was het hoogtepunt toch wel het bezoek van Aart Schaper, voorzitter van District Maasland & Meierij van de Nederlandse Bridgebond die met een speciale opdracht kwam. Hij feliciteerde bestuur en leden en complimenteerde hen met de bloeiende club van meer dan 140 leden; een van de grootste binnen het district maar ook binnen bridgend Nederland. Hij was goed geïnformeerd want Aart Schaper wist dat de club inmiddels een dupliceermachine had aangeschaft en een geslaagde kroegenbridgedrive had georganiseerd met 240 deelnemers. Binnenkort komt hij terug om met het bestuur te sparren over hoe ze dit voor elkaar krijgen. Bij de meeste clubs is het ledenaantal sinds de coronaperiode met 30% terug gelopen. 

Behalve de felicitaties aan de club kwam hij met een bijzondere verrassing. Hij noemde en roemde de kwaliteiten van één bestuurslid in het bijzonder: Willem Pieters. Willem is een onmisbare schakel in het bestuur. Hij begon jaren geleden met lesgeven. Nu zorgt hij wekelijks, samen met zijn vrouw Lieke, dat de speelschema’s kloppen, is wedstrijdleider en arbiter, voorzitter van de technische commissie, houdt de ranking van de leden bij, is webmaster en namens de club contactpersoon bij de Nederlandse Bridgebond. Daarnaast staat Willem clubs uit omliggende gemeenten bij met raad en daad.

Voor personen die zoveel voor een club betekenen heeft de Nederlandse Bridgebond een onderscheiding en daarvoor kwam Willem in aanmerking. Hij kreeg ‘De Kei’ uitgereikt. De Kei is ingesteld om clubbestuursleden van de BridgeBond die zich binnen hun vereniging buitengewoon hebben ingespannen en van grote betekenis voor hun vereniging zijn te eren. Willem heeft deze onderscheiding méér dan verdiend en hij was er enorm door verrast.