De impact van een politiehond.
De impact van een politiehond. Foto: Peter Verrijdt

Politiehond Mazzel knalt op NK en Dameswedstrijd

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Op zaterdag 4 september nam Udenaar Eduard Hoekstra (die traint bij politiehondenvereniging Steeds Paraat in Nijnsel) samen met zijn kruising Mechelse Herder Mazzel deel aan de Nederlandse Kampioenschappen Politiehond 1 in het stadion van FC Eindhoven.

Vorig jaar oktober behaalde Eduard en Mazzel op de najaarskeuring te Heeswijk-Dinther 434 punten van de maximaal 435 punten die er in deze categorie te behalen zijn. Dit was al een uitzonderlijke situatie waar drie jaar keihard trainen aan vooraf gingen. Om zich te kwalificeren voor het NK van 2021 moest de combinatie een nominatiewedstrijd draaien. Deze werd op zondag 25 juli gehouden in Geldrop. Ook hier liet men zien dat ze niet van hun stuk te brengen waren en kwalificeerde zich met een ticket voor het NK.
Op het NK onderscheidde Mazzel zich door als een van de beste stellers de verdachte tot staan wist te brengen. Aan het einde van deze dag bleek dat de kwaliteit hoog lag. Mazzel moest het in zijn categorie opnemen tegen 24 andere deelnemers. Uiteindelijk wisten Mazzel en Eduard samen een 9e plaats te veroveren met 432 punten. Dat het duo maar drie punten verlies heeft geleden geeft aan dat het niveau van africhting in de Nederlandse Politiehonden Sport(KNPV) op een hoog niveau ligt.
Dat Mazzel geen eendagsvlieg is was al bekend, maar dat Mazzel ook voor andere goed wil werken was nog niet eerder getest. Op zaterdag 11 september, een week na het NK, nam de vriendin van Eduard, Mariska van Veelen, met Mazzel deel aan de dameswedstrijd in Esch. Negen dames streden er om de eer op de enigste dameswedstrijd in het land. Ook hier bleek dat Mazzel de spectaculairste steller was en zijn moed en durf formidabel doorstond. Mariska en Mazzel wisten aan het einde van de dag een mooie derde plaats in de wacht te slepen.