Compagne en Van Esch bespreken het probleem.
Compagne en Van Esch bespreken het probleem. Foto:

‘Het zou het begin kunnen zijn van de juiste hulp’

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - Jaarlijks vinden er in Nederland zo’n 1800 zelfdodingen plaats. Het is een absurd aantal en dan zijn de pogingen tot zelfmoord niet eens meegenomen. Hoe breng je dat cijfer naar beneden? Landelijk wordt daar middels campagnes aandacht aan besteed en nu is er ook lokaal aandacht voor het probleem. Vrijdagmiddag maakten wethouder Compagne en Hart-fractievoorzitter Mirjam van Esch het bespreekbaar bij een bankje in park de Kienehoef.

Iets bespreekbaar maken. Het lijkt zo makkelijk, maar veel mensen zadelen zich zelf met hoofdbrekens op zonder het te delen met iemand anders. Zo kunnen problemen in het hoofd alleen maar groter worden en dan is er soms voor mensen nog maar één uitweg. “Sommige personen kunnen er niet over praten, over hun problemen. Er heerst ook een beetje een taboe op. Dat maakt het extra zwaar. Toch mág je er over in gesprek gaan. Het zou het begin kunnen zijn van de juiste hulp”, stipt Compagne aan. Zo dacht de fractie van Hart er ook over en daarom kwam zij op het idee van een plaquette op dertien bankjes in alle kernen van Meierijstad, om aandacht te vragen voor het probleem. “D66, SP en Lokaal Meierijstad sloten zich snel bij ons aan. Toen heb ik een motie ingediend. Er werd door de gemeenteraad even gesputterd over de capaciteit die vrijgemaakt zou moeten worden om de bordjes te plaatsen. Ook dat was snel opgelost, want verschillende raadsleden boden aan om zelf met een schroefmachine aan de slag te gaan”, glimlacht Van Esch.

Dat was mede de reden waarom Compagne en Van Esch de eer kregen om het eerste bordje erop te schroeven. “Hopelijk kunnen we er mensen mee helpen, al zou het er maar één zijn!”, zegt Compagne terecht. Op de plaquette staat de tekst ‘Ik zie je’ met daarin 113 verwerkt. Ook staat er een QR-code die je leidt naar de website van 113 plus de regel ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. De komende weken wordt in alle dertien kernen deze actie voltooid.

Afbeelding
Afbeelding