Afbeelding

Huisarts Tersmette: ‘Zoek vertrouwde mensen om mee te praten’

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Steeds meer mensen ervaren psychische klachten én durven hiervoor uit te komen, merkt huisarts Kasper Tersmette. Het taboe begint langzaam minder te worden. Mensen durven steeds meer de stap te nemen om naar de huisarts te gaan, maar delen het minder met hun eigen vrienden en familie. Tersmette ziet een oplossing in een sterk, veilig netwerk waar mensen terecht kunnen. 

“De toename in klachten heeft naar mijn gevoel te maken met het idee dat leeft dat men alles goed moet doen”, vertelt Tersmette. De huisarts vervolgt: “En als dat niet goed gaat, voelt dat als een mislukking. Dat is in mijn ogen die prestatiedruk. Mensen zijn op zoveel fronten wedstrijden aan het lopen: werk, gezin, vrienden, verenigingen enzovoort.”

Hij ziet een toename onder alle leeftijden. Bij jongeren merkt hij dat corona voor naweeën zorgt. “Het uit zich in onzekerheid, somberheid, verlies van sociale contacten gedurende de lockdowns of dat ze simpelweg geen sociale contacten hebben kunnen opbouwen.” Bij dertigplussers ligt het aan de verwachtingen, die ze ook zichzelf opleggen. In veel gevallen komen mensen met fysieke klachten, maar na een gesprek met hun huisarts blijkt dat dit ook mentaal kan liggen. “Soms lost het al veel op door bij mensen aan te geven waar het probleem kan liggen, dit pakken ze dan zelf op door bijvoorbeeld een stapje terug te doen”, legt Tersmette uit.

Hij kan als huisarts veel betekenen, maar ook bij deze beroepsgroep neemt de werk- en tijdsdruk toe. Daarom zijn de praktijkondersteuners in het leven geroepen. Zij hebben de tijd en ruimte om met mensen in gesprek te gaan. En tijd is nodig, want niet alles is met één gesprek opgelost. De wachttijden voor de geestelijke gezondheidszorg zijn enorm, en ook dat merken de huisartsen.

Een oorzaak voor meer psychische klachten ligt ook bij het eigen netwerk. “Ik denk dat het steeds lastiger wordt om in je eigen netwerk het te bespreken als iets niet goed gaat en dat is juist zo belangrijk. Je hoeft met je vrienden en familie niet alleen de mooie en leuke dingen te delen. Voel ook de vrijheid om de andere kant te bespreken. ”Het is leven is niet alleen mooi, je zult ook met teleurstellingen te maken krijgen” benadrukt Tersmette. “Zoek je vertrouwde mensen op, teleurstellingen zullen er zijn, maar mogen er ook zijn.”

Dit interview staat te lezen in onze speciale Zorg en Welzijn uitgave, die deze week met DeMooiRooiKrant samen wordt verspreid.