Een pijnlijke scene. Een bewoner van een verzorgingstehuis praat met een bezoeker.
Een pijnlijke scene. Een bewoner van een verzorgingstehuis praat met een bezoeker.

Mentaal fit in Coronatijd

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Vanaf 23 januari geldt in Nederland de avondklok. Het einde van deze lockdown is voorlopig nog niet in zicht. We werken thuis, we hebben minder structuur, minder afleiding. We mogen niet naar de sportschool, niet naar een feestje. En er is minder lichamelijk contact. Wat zou het fijn zijn om elkaar weer gewoon te kunnen knuffelen. En vakantieplannen te kunnen maken voor de zomervakantie?

We weten waarom we het doen. Helemaal hier in Sint-Oedenrode. Er zijn veel mensen ziek geweest. Er zijn veel mensen overleden. De tweede coronagolf is nog maar net aan het dalen en de derde golf is al in zicht. We houden ons netjes aan de afspraken. We zijn begonnen met vaccineren. Maar we weten niet hoelang dit nog zal duren.

En dat kan spanningen geven en onrust veroorzaken. In december hebben we in DeMooiRooiKrant adviezen gegeven over ‘gezond leven’. Omdat we merken dat steeds meer mensen last beginnen te krijgen van spanningsklachten willen we graag opnieuw aandacht geven aan ‘mentale gezondheid’

Waaraan merk je dat je gespannen bent?
Je kunt je angstig voelen, gespannen of zelfs somber. Je kunt merken dat je sneller geïrriteerd raakt of eerder gaat huilen dan je gewend bent. Je kunt je moe voelen, minder energie hebben. Je kunt merken dat je meer dingen gaat vergeten, je je minder goed kunt concentreren. Je kunt slaapproblemen krijgen. En je kunt van spanningsklachten zelfs ook lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten of maagpijn. En als je je gespannen voelt kan het zijn dat je juist ongezonder gaat eten, minder gaat bewegen en meer alcohol gaat drinken.

Wat kun je eraan doen?
Probeer te bedenken waar je energie van krijgt. Wat vind je fijn om te doen? Dat kan een flinke wandeling in de natuur zijn of lekker sporten. Maar het kan ook een hobby zijn. Door de coronamaatregelen is niet alles mogelijk. Maar dan moeten we juist creatief zijn en bedenken wat wel kan. Lees een boek, luister naar muziek, ga een keer lekker koken, puzzelen, tekenen. Pak iets op waar je vroeger energie van kreeg.

Soms helpen ontspanningsoefeningen ook heel goed. Je kunt dan denken aan yoga, meditatie of mindfullness. Als je dit thuis zou willen proberen vind je goede informatie op de volgende websites www.mentaalvitaal.nl en www.wijzijnmind.nl. Op de laatste website kun je ook een gratis flyer aanvragen ‘Hoe blijf ik mentaal fit tijdens deze coronatijd?’

Blijf daarnaast goed voor jezelf zorgen. Probeer gezond te eten, op tijd naar bed te gaan. Probeer structuur in je dag aan te brengen en voldoende te bewegen.

Lukt het je niet om dit zelf op te pakken? En blijf je last houden van dit gespannen gevoel? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Hij of zij kan je begeleiden en adviezen geven of je verwijzen naar een praktijkondersteuner GGZ, een psycholoog of een andere therapeut die kan helpen om te leren ontspannen. Ook hiervoor geldt: Samen krijgen we corona onder controle. Blijf gezond, namens alle huisartsen uit Sint-Oedenrode.