Wethouder Compagne reikt de Roze Loper uit aan een bewoner. Onder toeziend oog van onze stadsdichter.
Wethouder Compagne reikt de Roze Loper uit aan een bewoner. Onder toeziend oog van onze stadsdichter. Foto: Jeroen van de Sande

“Het bespreekbaar maken, dat willen we bereiken”

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode – Van zijn collega kreeg wethouder Rik Compagne vanochtend een regenboogparaplu in zijn handen geduwd. Treffend, niet omdat het ging regenen, maar omdat hij bij meerdere locaties van Brabant Zorg een Roze Loper uit mocht delen. Wat een Michelin-ster is voor restaurants is de Roze Loper voor verzorgingstehuizen. Daar waar er eentje aan de gevel hangt, staat tolerantie hoog in het vaandel.

Ook stadsdichter Rick Terwindt was donderdagmiddag aanwezig bij Odendael. Hij trok voor het oog van enkele bewoners zijn jas uit om zijn kleurrijke trui te laten zien. Het bleef uiteraard niet bij die ene vorm van expressie. Speciaal voor het bereiken van de mijlpaal – het binnenslepen van de Roze Loper – maakte hij een treffend gedicht. Dat maakte de nodige indruk. Zijn naamgenoot overhandigde even later als wethouder van gemeente Meierijstad de Roze Loper uit aan Ingrid Gevers van Odendael, de kartrekker van het project. “Het is ontzettend belangrijk dat we dit de aandacht geven”, stak Compagne van wal. “Hier gaat het over inclusie. In normaal Nederlands betekent het ‘iedereen mag meedoen’. Ongeacht kleur, geaardheid, religie of beperking. Brabant Zorg heeft het zelf op de agenda gezet en er voor gezorgd dat de Roze Loper terecht is.” In het dagelijks leven van de tehuizen speelt diversiteit en het accepteren daarvan een grote rol. Het personeel krijgt instructies hoe er over te praten met bewoners en bijeenkomsten en optredens worden er (soms) op afgestemd.

Voor oudere generaties zijn er meer taboes dan voor jongere. Het is lastig voor hen om ze te doorbreken. Of het nu om huidskleur gaat of geaardheid. Alle geledingen binnen Odendael hebben er hard aan gewerkt om zaken bespreekbaar te maken. Gevers: “Dat willen we bereiken! Het bespreekbaar maken! Een bewoner moet zijn verhaal kwijt kunnen en zich veilig voelen. We hoeven heus niet iedereen uit de kast trekken, maar als er mensen zijn die hun ei kwijt willen, moet dat kunnen. Ik heb een mooi voorbeeld. Twee oudere dames van een andere locatie van Brabant Zorg durfden onlangs voor het eerst pas te praten over hun kleinzonen die allebei homo zijn. Dat deden ze met tranen in de ogen. Het luchtte ze op.” De landelijke organisatie Roze 50+ bepaalt uiteindelijk of een Roze Loper uitgereikt mag worden. Zes locaties van Brabant Zorg kwamen door de ‘keuring’.

Over enkele dagen – op 11 oktober – is het Coming Out Day. Al jaren laat Odendael op die dag de regenboogvlag wapperen. Het werkt dus al veel langer aan acceptatie van de medemens. “Zo’n bordje aan de muur zegt natuurlijk wel iets, maar is niet het belangrijkste. Het gaat er om hoe het uitgevoerd wordt”, heeft Gevers een punt. “Toch is het op een andere manier wel nuttig. Laatst meldde in Oss een nieuwe bewoner zich aan, omdat die de Roze Loper bij de ingang had zien hangen. ‘Daar wil ik wonen’, was zijn opmerking.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding