De regenboogvlag wappert bij Odendael.
De regenboogvlag wappert bij Odendael.

Odendael krijgt certificaat Roze Loper

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - Deze week hebben de audits van de Roze Lopers plaatsgevonden. AAtrium, De Watersteeg, Sint Joachim & Anna, Sint Petrus, Simeonshof en Odendael hebben dit jaar voor het eerst de Tolerantiescan doorlopen en ontvingen het certificaat Roze Loper. Dat maakt dat de teller voor heel BrabantZorg op 16 Roze Lopers staat. Locaties Heelwijk, Laarstede, Martinushuis, De Heegt, De Wellen, Loovelt, De Ruwaard, Sterrebos, Nieuwehagen en Noorderkroon waren al in het bezit van een Roze Loper en behouden dit certificaat.

Over de Roze Loper
De Tolerantiescan van Consortorium Roze 50+ is een initiatief van COC Nederland, ANBO, MOVISIE en Vilans. Het doel is sociale acceptatie en inclusie van LHBTI's in zorg- en welzijnsinstellingen bevorderen. Onderdelen waarop deze scan toetst zijn onder andere respect en openheid, waarborging van privacy en aandacht voor omgaan met seksuele diversiteit. Wanneer je de Tolerantiescan succesvol doorloopt, ontvang je het certificaat de Roze Loper. Door de jaren heen zijn er al Roze Lopers uitgereikt aan locaties in regio Oss en Den Bosch. Deze locaties zijn opnieuw beoordeeld en mogen hun certificaat behouden. Vanaf medio 2018 heeft heel regio Meierijstad ook de schouders eronder gezet. En met succes, want sinds deze week heeft ook heel regio Meierijstad de Roze Loper mogen ontvangen! Uiteraard is BrabantZorg in al haar huizen tolerant. De Tolerantiescan zal in de nabije toekomst dan ook in meerdere huizen worden uitgevoerd.

Een korte greep uit de bevindingen van de auditor
De auditor was erg enthousiast over de manier waarop de kernbedoeling 'Elke dag zo fijn mogelijk' concreet wordt gemaakt en dat het thema 'Jezelf zijn binnen BrabantZorg' hier een duidelijke rol in heeft. Daarnaast was de conclusie dat het thema nu meer gestalte gekregen heeft in de organisatie door middel van de aanstelling van regio-ambassadeurs en centrale ambassadeurs die de werkgroepen op de locaties samenbrengt, verbindt en signalen meeneemt op organisatieniveau. Het blijft dus niet alleen bij het doen van activiteiten en 'aandacht vestigen', maar het thema is structureel ingebed.

Ontwikkeling
Uiteraard is er ruimte om te ontwikkelen. De volgende stap is dat het thema ook echt in de bestaande werkprocessen is ingebed. Daarnaast is het van belang dat er gekeken wordt naar wie onze stakeholders (bv. gemeenten) zijn en welke meerwaarde er uit kan worden gehaald. www.brabantzorg.nl