Edward Groenendaal.
Edward Groenendaal. Foto: Jan van Eerd

Starter aan het Woord: Edward Groenendaal van @BIM

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - In DeMooiRooiKrant geven we samen met Startersnetwerk Meierijstad iedere maand een plek aan een startende ondernemer. Deze maand spreekt Edward Groenendaal over zijn bedrijf @BIM.

@BIM, daar kun je op rekenen.
Er zijn tegenwoordig voldoende dappere mensen die als zelfstandige een bedrijf starten. Binnen Meierijstad kunnen ze rekenen op een goede support vanuit Startersnetwerk en StartUp Meierijstad. Zij brengen starters bijeen en geven advies en houvast in de startfase.

Kent u ze nog? De grote blauwdrukken waar de architect mee aankwam als er een huis gebouwd ging worden. De aannemer voorover gebogen over de tekening, op het kantoortje iemand met een blocnote en een potlood, die uitrekende hoeveel materiaal er nodig was en wat het zou gaan kosten. Later werd het tekenbord en de liniaal vervangen door de computer en de digitale meetlat. Wijzigingen aanbrengen in het bouwplan en de daarbij behorende berekeningen werd een stuk eenvoudiger, men groeide mee met de modernisering in de bouw.

Nog lang werd er in 2D getekend; het platte vlak. Tegenwoordig kunnen bouwtekeningen ook in 3D worden uitgevoerd. Het grote voordeel hiervan is dat je met deze tekenwijze ook volumes kunt weergeven en gebruiken om vast te stellen hoeveel materiaal er nodig is. Hieruit zijn dan de kosten nauwkeurig te berekenen.

Dat klinkt heel simpel en efficiënt. Als we zorgen dat 2D tekeningen allemaal 3D tekeningen worden zal het proces van berekenen een stuk eenvoudiger worden. Maar de realiteit is helaas anders. Op veel calculatie-afdelingen van bouwbedrijven wordt nog bijna altijd uitgegaan van 2D tekeningen.

Het grote voordeel van 3D modellen is dat je alle volumes die ontstaan een label kunt meegeven. In die labels kun je diverse eigenschappen verwerken, zoals hoe een wand is samengesteld; steen, isolatie, beton, stucwerk. Als die labels en eigenschappen per materiaal nauwkeurig worden vastgesteld krijg je een heel specifieke berekening van de benodigde materialen en de daarbij behorende kosten.

Het 3D model wordt BIM genoemd; Building Information Model. Steeds meer architecten werken met BIM. Het doel van het bedrijf dat Edward Groenendaal vorig jaar is gestart is om de benodigde berekeningen vanuit het 3D model meer te gaan toepassen. Hij is specialist in het gedetailleerd calculeren vanuit BIM. Hij is ervan overtuigd dat het een fantastisch modern stuk gereedschap is in de huidige bouwwereld.

@BIM gaat zelfs nog 2 stappen verder; een 3D model wordt een 5D model. De 4e dimensie is de tijd, de bouwplanning, en de 5e dimensie zijn de bouwkosten. Calculeren en plannen in de bouw wordt door uitgebreider toepassen van BIM-Management en de rekenwijze van Edward Groenendaal een stuk efficiënter. Van @BIM zullen ze in de bouw nog meer gaan horen, daar kun je op rekenen.

Edward Groenendaal
@BIM
groenendaal@edbim.nl