Dieren worden met mensen in contact gebracht.
Dieren worden met mensen in contact gebracht. Foto: Lynn Puts Photography

“Iedereen is van waarde op de boerderij”

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Felle zonnestralen scheren rakelings over de boomtoppen en prikken in mijn ogen. Gelukkig kan ik bijna op tast rijden in deze omgeving. Het Vogelsven, aan de rand van het Vressels bos, is voor mij bekend terrein. Vanaf de Lieshoutseweg geef ik één keer gas en wanneer de auto bijna uitgerold is, sta ik op de inrit van zorgboerderij Stap voor Stap. Tot voor kort wist ik niet van het bestaan. Dat zal voor veel Rooienaren gelden. Daar gaat een kopje koffie verandering in brengen.

Door: Jeroen van de Sande

Voor ik uitstap maak ik oogcontact met een oudere dame. Ze heeft een innemende blik, maakt grapjes met een begeleidster en houdt een emmer vast. Ik stap op haar af en we maken een lolletje. Al snel kom ik er achter dat ze wortels meesjouwt. Tien meter verderop staat een paard te watertanden. De wortels zijn voor haar. Inmiddels komt Anne op me afgestapt met een brede glimlach. “Welkom bij Stap voor Stap.”

“Als klein meisje wilde ik al boerin worden. Dat is best ongewoon voor een stadsmeisje”, lacht Anne aan de keukentafel. Ze verrast me met deze uitspraak. Anne groeide op in hartje Strijp. Pas enkele jaren geleden heeft ze het stadsgedruis ingeruild voor het platteland. Nu woont ze hier met haar partner Jaap, twee kinderen én haar ouders. Zij wonen onder hetzelfde dak. “We hebben het hier geweldig naar onze zin en zouden niet meer terug kunnen naar de stad”, weet ze zeker. De boerderij en ‘de plak’ hebben ze al flink aangepast, maar er moet nog heel veel gebeuren. De plannen die er liggen zijn ambitieus.

Stap voor Stap biedt dagbesteding voor mensen met een afstand tot de maatschappij. “Wij denken niet in problemen”, vervolgt de eigenaresse. “Wij kijken wat iemand wel kan. Iedereen is van waarde op de boerderij. Elke werkdag hebben we plek voor twaalf personen. Dat kunnen kinderen, jongeren of volwassenen zijn met autisme, ouderen met dementie of andere mensen die zich tijdelijk of permanent moeilijk staande kunnen houden in de huidige maatschappij. Op woensdag is er voor kinderen tot 16 jaar vrijetijdsbesteding, geen dagbesteding. Bedoeld om te ‘ontprikkelen’. Wij geloven in de kracht van de natuur, de omgang met dieren, het buiten zijn en de vrijheid die hierbij hoort om lekker in je vel te zitten. Voor ieder mens is het van belang om het gevoel te hebben er toe te doen en om voldoening te ervaren. Een boerderij is daar de uitgelezen plek voor.” Er lopen kippen rond, varkens, geiten, honden en katten, maar vooral paarden vervullen een belangrijke rol. Anne heeft verschillende paardencoaches in dienst die met behulp van paarden deelnemers echt kunnen helpen. “Dat doen we heel praktisch. Door oefeningen te doen met de paarden kan er aan diverse hulpvragen van deelnemers worden gewerkt. Maatwerk bieden is echt waar wij voor staan, want ieder mens is anders.

Het was voor Anne logisch om na de middelbare school naar de HAS te gaan, maar ze durfde het als ras-Eindhovense niet aan. Het werd de PABO. De droom om een eigen boerderij te hebben is nooit weg geweest. “We zagen deze boerderij al enkele jaren te koop staan. Uiteindelijk hebben we het aangedurfd en nu leven we onze droom.” Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Als jonge moeder werkt Anne zeven dagen per week. “De paarden moeten ook op zondagavond 22.30 uur eten”, knipoogt ze. Ze krijgt volop steun van haar partner en ouders. Vader Bert wordt Boer Bert genoemd door de deelnemers. Hij vervult de rol van manusje van alles, van klusjes tot tuin en is eigenlijk voor iedereen een steun en toeverlaat. “We hebben echt een topteam. Zonder ons personeel hadden we dit nooit zo goed op kunnen zetten”, is Anne trots.

Eenmaal weer buiten is het druk in de paardenbak. “Terwijl Anne me rondleidt doen de deelnemers samen met de begeleiding oefeningen met de paarden in de paardenbak. Anne deelt een compliment uit aan een van de deelnemers. Je ziet haar meteen groeien. Weer een stap gezet… op naar de volgende.

Meer informatie vindt u hier >>>

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding