Jasper gaat de Opel even opladen.
Jasper gaat de Opel even opladen. Foto: Jeroen van de Sande

Man met een (elektrische) missie

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode- Overstappen naar elektrisch rijden. We denken er allemaal over na, maar horen vooral tegenstrijdige geluiden. Dat brengt veel mensen aan het twijfelen. Toch is het over enkele jaren geen vraag meer. Dan is het heel normaal. Het feit dat het aanbod elektrische auto’s in een jaar is vertienvoudigd (van 5 naar 49 verschillende modellen), geeft aan dat het nu echt snel gaat. Jasper Engel uit Sint-Oedenrode is de ultieme ambassadeur. De uitgever heeft Hét elektrisch jaarboek gemaakt: EV2021. Dat ligt vanaf 20 november in de winkels en is nu al online te bestellen. Hij nodigt me uit voor een ritje. Voor mij wordt het de eerste keer in een elektrische wagen.

Door: Jeroen van de Sande

Jasper rijdt een Opel Ampera, maar die durft hij vanwege het uiterlijk niet onder mijn kont te zetten. Bovendien staat de splinternieuw Opel Corsa-E beter op de foto. Die blinkt dan ook op de oprit wanneer ik aanbel. Hondje Kees heeft de opdracht gekregen de bolide te bewaken. Hij schiet al blaffend door mijn benen de Grote Doelenlaan op om een andere hond de stuipen op het lijf te jagen. Eenmaal aan de koffie ligt Kees bedaard in zijn mandje.

Behalve uitgever is Jasper auteur en oprichter van Oxcart. Het bedrijf houdt zich bezig met trainingen en opleiden van commerciële talenten binnen de mobiliteitsbranche. Hierin richt hij zich vooral op elektrische mobiliteit en bedrijfswagens. Het contrast met mij kan niet veel groter. Ik heb totaal geen verstand van auto’s, laat staan van elektrische, maar dan ben ik wellicht de juiste sparringpartner van de middag. Met EV 2021, Hét elektrisch jaarboek, wil Jasper namelijk iedereen tot in de puntjes informeren over de elektrische modellen van dit moment. “Als je bezig bent met het maken van een keuze is dit boek ideaal. Alle modellen hebben we uitgeprobeerd en beoordeeld. Niet in plussen en minnen, maar heel duidelijk in wat hij heeft, kan en niet kan. Het zijn stuk voor stuk objectieve beoordelingen door autojournalisten zonder een oordeel te vellen. Daarom hebben we geen top 49 gemaakt”, legt Jasper kraakhelder uit.

“Thuis opladen, niet meer krabben, onafhankelijk van olie en schonere lucht”, noemt Jasper enkele voordelen. ‘Vroeger’ in gezelschappen werden vooral veel nadelen opgelepeld zoals overbelasting van het stroomnet, afstand en ‘oplaadangst’ (opladen duurt toch veel te lang?). Als ambassadeur ontkracht Jasper die nadelen direct en hij weet dat perfect te onderbouwen, waardoor ik alleen maar meer zin krijg om in de Opel Corsa-E te stappen die buiten staat te wachten. Even later suizen we over de snelweg. Het voelt alsof je zweeft en ook met de power zit het wel goed. Jasper blijft op de bijrijdersstoel enthousiast vertellen. Over onbekende merken die ineens opduiken en klassieke merken die de weg aan het zoeken zijn in het elektrische landschap. Er wordt in ieder geval voor miljarden geïnvesteerd wordt me duidelijk. De ontwikkeling gaat snel en dat gaan we op straat terugzien.

We zoeken een laadpaal op en kiezen die bij het gemeentehuis, zodat Jasper daar ook nog wat uitleg over kan geven. In Sint-Oedenrode zijn al vele tientallen laadpalen te vinden, de thuislaadpalen meegerekend. Ook langs de snelwegen schieten toereikende faciliteiten als paddenstoelen uit de grond. Jasper is enthousiast over al die ontwikkelingen. “We moeten gewoon schoner. Ook hier is de luchtkwaliteit niet goed!”, moedigt de kenner aan.

Al die miljarden die autofabrikanten investeren in elektrische wagens gaan er voor zorgen dat we allemaal op een dag in onze eigen variant stappen. De keuze wordt steeds talrijker, want in 2022 verwacht Jasper zo’n tachtig verschillende modellen op de markt. Dat betekent ook dat hij nog meer moet schrijven én testrijden. Dat vindt hij allebei niet erg…

Ben je aan het oriënteren welke elektrische auto je wilt rijden? Koop dan het boek EV 2021 – Hét elektrisch jaarboek dan bij Bruna in Sint-Oedenrode of via www.oxcart.nl