Donna en Marianne (r) bij de overdracht van de sleutel.
Donna en Marianne (r) bij de overdracht van de sleutel. Foto:

VOLOP gaat nog meer panden vullen

Zakelijk Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Dat is tenminste de verwachting, want de organisatie heeft meerdere initiatieven binnen gekregen waar op dit moment een pand bij wordt gezocht in het centrum van Sint-Oedenrode. Na de komst van Healing Zentrum en de naderende opening van Ontmoetingscentrum Creatief Rooi kon het project VOLOP al als succesvol worden bestempeld. Maar er lijkt dus nog meer in het vat te zitten. 

Meierijstad was de derde gemeente van deze provincie die zich aansloot bij VOLOP. Het project biedt kleinschalige, lokale initiatieven de gelegenheid om gebruik te maken van tijdelijk leegstaande panden. Deze initiatieven wordt een podium geboden om te experimenteren en zich door te ontwikkelen. Een kans voor lokale, culturele, maatschappelijke initiatieven, en ook startende ondernemers, om de centra van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel aantrekkelijker te maken en bij te dragen aan het eigen gezicht van het centrum. Donna van den Bosch is de kartrekker in Meierijstad. We spraken haar over de laatste ontwikkelingen.

Een volgend pand wordt gevuld. Hoe blij zijn jullie daarmee?
“Wij zijn natuurlijk super blij dat we hebben kunnen bijdragen aan nog een gevuld pand in gemeente Meierijstad! Wij omarmen het plan van Marianne Bekkers (Ontmoetingscentrum Creatief Rooi red.) echt, al vanaf het begin toen ze bij ons aanklopte. Het is een mooi maatschappelijk project waar veel mensen uit de gemeente waarde uit kunnen halen. Dit is waar wij het voor doen!”

Wat voor afspraken zorgen ervoor dat een vastgoedeigenaar instemt met dergelijke plannen?
“Naast dat een invulling een mooie kans is voor de initiatiefnemers, is een gevuld pand ook een kans voor de pandeigenaren. De initiatieven zorgen ervoor dat het pand opgefrist wordt, ze houden alles netjes bij en zorgen dat het pand niet (verder) verloederd. De lampen gaan weer aan en de deur gaat weer open. Hierdoor komt ook de potentie van het pand weer beter tot zijn recht. Wat in een aantal gevallen heeft gezorgd voor een nieuwe structurele huurder voor de eigenaar. Naast dat het initiatief plaats maakt voor deze nieuwe huurders, kan het ook zo zijn dat een initiatief zelf doorgroeit tot een structurele huurder door middel van een groeimodel. Dit betekent dat het initiatief start met een gereduceerde prijs en uiteindelijk doorgroeit naar het betalen van de gehele huursom. Voor beide partijen een win-win situatie zijn. Verder zorgt VOLOP ervoor dat het proces aan beide kanten goed verloopt. We nemen werk uit handen van de pandeigenaren door zelf de initiatieven te zoeken, te selecteren en ze te helpen met een concreet plan op papier te zetten. Ook na dat een pand is ingevuld blijven wij erg betrokken met het initiatief en zorgen we voor een goede communicatie tussen beide partijen. Daarnaast draagt de pandeigenaar op deze manier bij aan zijn of haar eigen centrum. Door de initiatieven een kans te geven laten zij zien dat ze lokaal betrokken zijn met het welzijn van hun centrum.”

Hoe lang mag het creatief centrum in het pand blijven?
“De overeenkomst die gemaakt is tussen eigenaar Roland van Rozendaal en Marianne is voor onbepaalde tijd. Wel spreken wij altijd vooraf af dat een initiatief flexibel moet kunnen zijn. Stel dat een eigenaar een nieuwe huurder heeft gevonden die wel in staat is de gehele huursom te betalen, maakt het initiatief hier plaats voor. Maar dit hoeft niet te betekenen dat het initiatief dan moet stoppen. Wij gaan gewoon op zoek naar een nieuwe locatie.”

Staan er nog meer panden op de nominatie om gevuld te worden?
“Op dit moment hebben wij nog wat leuke aanmeldingen van initiatieven lopen in Sint-Oedenrode. Het opstellen van een plan en het zoeken naar het juiste pand is een heel proces. Maar we zijn druk bezig om deze initiatieven ook een kans te geven in hun eigen centrum. We hopen natuurlijk dat meer pandeigenaren, net zoals Roland van Rozendaal, open staan voor een samenwerking met VOLOP. Ondertussen zijn alle aanmeldingen welkom!”

Wat is de doelstelling van VOLOP in het komende jaar? Willen jullie alle panden vullen?
“De doelstelling in het eerste jaar is vooral het opbouwen van een netwerk in Meierijstad. We zijn een nieuw project en willen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen onze diensten weten te vinden. Daarom maken wij kennis met verschillende partijen, geven wij presentaties bij bijvoorbeeld de Vereniging van Vastgoedeigenaren en staan wij open voor iedereen die contact met ons opneemt. Naast dit is het natuurlijk super leuk dat er al initiatieven geplaatst zijn. Dat kan fungeren als een voorbeeld voor vele anderen die nog komen gaan.”