Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 10a06b
Op de koffie bij...

"Mensen houden van gezond"

  Zakelijk

Ik kom er vaak, bij Nico Sanders Groente & Fruit. Altijd is er volk. Dit keer ook als ik binnenstap. Aan de balie maken een medewerkster en een klant een praatje. In de keuken staat een dame groente te snijden. Van achter het scherm worden allerlei groentenamen genoemd. Ik hoor dat het Nico is, maar ik zie hem niet…. oh toch wel! Plotseling steekt hij zijn nek uit en glimlacht naar mij tijdens het bestellen. "Als ik voor tien uur bestel, heb ik het voor twaalf uur al in huis. Daarom is hier alles altijd vers", zegt Nico terwijl hij de telefoon wegdrukt. "Ga zitten…."

Door: Jeroen van de Sande

Ik zet me neer aan zijn bureau annex lunchtafel. Nico's handen hebben ineens een straalkacheltje vast en zetten het bij mijn voeten neer. "Anders krijg je dadelijk koude benen", is Nico vriendelijk. "Het is best fris in de zaak. Dat is het beste voor onze producten." Een medewerkster beaamt dat het koud kan zijn, maar haar speciaal in Canada gekochte sokken doen wonderen. "Dit is nog niks. Op de markt is het pas koud. Daarom ben ik daar destijds mee gestopt", blikt de groentespecialist terug. Hij vertelt in het kort zijn geschiedenis als groenteman en hoe hij hier acht jaar geleden is gestart. "Toen ik tien was, wist ik al dat ik groenteman wilde worden. Mijn ouders waren tuinder. Op een gegeven moment waren de prijzen zo laag dat de transportkosten voor de veiling te duur waren. Dan werd er wel eens wat weggegooid. De goede augurken pakte ik er dan uit en die verkocht ik huis-aan-huis."

"Altijd wilde ik voor mezelf beginnen en mensen zeiden ook dat ik dat moest doen. Vandaar dat ik een winkel in Eindhoven ben gestart. Toen ik hier een kans kreeg, greep ik hem." Even volgt een praatje over het verschil tussen de stadse en dorpse mentaliteit. Volgens Nico is dat enorm. "Het is daar veel harder. Hier kan je altijd jezelf zijn." Dat betekent voor Nico een vriendelijke glimlach en 'gewoon kunnen drinken uit een Feyenoord mok?' vraag ik, terwijl ik knik naar zijn koffie. "Haha, ik ben al heel mijn leven voor Feyenoord. Het gaat lekker! Hopelijk houden ze het vol."

Snel over tot de orde van de dag. Zijn winkel. Altijd heerlijke en verse producten. Nico: "Mensen houden van gezond. Neem onze salades. Daar draaien we op! We maken alles zelf vers." Ik merk op dat sinds een tijdje er ook steeds meer kant-en-klaar maaltijden in de vitrines liggen. Nico kijkt alsof hij een gouden ei heeft gelegd. "Vroeger dacht ik; 'dat koken is niets voor mij', maar het is leuk! Bovendien is het een goede keuze geweest. Mensen willen gemak. Ze hebben niet altijd meer tijd om te koken. De maaltijden lopen echt heel erg goed."
Zo met de Kerstdagen voor de deur heeft Nico vast nog wat advies… "Gourmetten blijft populair", tipt hij. "Maar de mensen gaan ook 'back-to-basic'. Boontjes of witlox met aardappeltjes en een lekker stukje vlees. Haricots Vers doen het ook altijd goed." Dan komt de Rooienaar ineens met iets totaal nieuws. "Op het moment dat de mensen dit lezen zijn mijn verse groentesappen binnen. Ze zijn er in zeven smaken, zonder toevoegingen en super gezond! Ideaal om aan je dagelijkse hoeveelheid vitaminen te komen…"
We kletsen nog even over van alles en nog wat. Het is gezellig in de zaak. Voor ik ga neem ik nog even wat kiwi's en spinazie mee. Volgende keer probeer ik de vloeibare versie. Lekker, makkelijk, maar bovenal….gezond!

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!