Logo mooirooi.nl
Yvonne tijdens het gesprek in De Borgmolen   | Fotonummer: 4c102c
Yvonne tijdens het gesprek in De Borgmolen
Op de koffie bij...

Stilte in je hoofd en beweging in je lichaam

  Zakelijk

Sint-Oedenrode - Als je klok aan de muur drie seconden sneller loopt, dan laat je hem maken. Heel simpel, maar wat doe je als je zelf te snel door het leven gaat? Als je vliegt naar je werk, nadat je de kinderen naar school hebt gebracht. Als je ternauwernood de opvoeding en werk kunt combineren met vrienden, hobby's en je relatie? De meter loopt dan wel eens in het rood, vaak er overheen. Wacht je dan tot het te laat is? Of durf je anders te gaan leven? Ik ga op de koffie bij Yvonne Brouwer. Zij heeft een oplossing...

Door: Jeroen van de Sande

Ik bel aan bij De Borgmolen, wat ik nog altijd één van de mooiste panden van Sint-Oedenrode vind. Pas daarna lees ik het spiekbriefje op de deur. Ik kan hem dus ook gewoon open duwen… Een charmante dame komt me al tegemoet gelopen. "Jij moet Jeroen zijn", zegt ze met prettige stem. Een paar tellen later zitten we met een kopje koffie in één van de vele ruimtes. In De Borgmolen zijn professionals in persoonlijke ontwikkeling geclusterd. Yvonne is lichaamsgericht therapeut met Chi Neng-QiGong als specialisme. "Hoe schrijf ik dat", vraag ik. Ik heb er eveneens nooit van gehoord, maar het begint me al snel te dagen als Yvonne het uitlegt.

"Wat India is gelukt met yoga, komt nu op gang met het Chinese Chi Neng-QiGong", vertelt Yvonne. "Langzaam verspreidt de techniek zich over Europa. Het is een actieve manier van bewegen om de meridianen te activeren en organen in werking te zetten. Je energie stroomt in een cyclus van 24 uur door je lijf. Als je eens in de 24 uur de tijd neemt om deze techniek toe te passen, houdt het je motor draaiend." Yvonne doet een beweging voor. Ze staat kalm voor me met haar ogen dicht en maakt bewegingen. 'Ik heb dit op tv wel eens duizenden Chinezen tegelijk zien doen, in een park', merk ik op. "Klopt, daar zit het in de cultuur. De mensen komen bij zinnen door Chi Neng-QiGong. Het houdt ze stabiel en op de been." 'Maar hier lukt het de mensen toch niet om iedere dag die oefeningen te doen? Daar hebben we het veel te druk voor', vraag ik direct door. Yvonne: "Dat klopt. Daarom bied ik de les twee keer in de week aan. Sommige mensen komen één keer, anderen twee keer. Steeds meer gaan het ook thuis doen. Ik ook bijvoorbeeld. Een kwartier per dag."

Yvonne leert me dat Chi Neng-QiGong verbindingen maakt in het lichaam om lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden of te verbeteren. Puur door te bewegen. "Ik zie veel mensen met lichamelijke klachten die door stress komen. Bijvoorbeeld hoofdpijn of pijn in de onderrug. Ze gaan eerst naar de dokter en proberen veel andere manieren. Als ze dan aan de slag gaan met Chi Neng-QiGong merken ze na een paar weken vooruitgang. Sommigen al veel eerder! Chi Neng-QiGong leert je stress af te voeren. Het is als een innerlijke douche. Bovendien is het heel toegankelijk. Je hoeft eigenlijk alleen maar te kunnen staan."

Yvonne en haar groep staan voor een bijzondere uitdaging. Vanaf 1 december gaan ze honderd dagen achter elkaar Chi Neng-QiGong beoefenen. Dat wordt een 'Gong' genoemd. Yvonne nodigt iedereen uit om in te stromen. "Mensen moeten meer aan zichzelf gaan denken. Natuurlijk hoop ik dat ze bij mij de lessen komen volgen, maar als het ergens anders is, is het ook goed. Het is gewoon goed voor je!" toont de therapeute zich een waar ambassadeur. 

Wilt u een proefles volgen? Dat kan! Neem contact op met Yvonne Brouwer. 
06 – 25112770

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ben je ook zo blij dat het Carnavalsseizoen weer nadert?Reageren!