Afbeelding

Scholen massaal aan de slag met thema voedselverspilling

Woningbouw Woningbouw

Meierijstad - In 2020 heeft een record aantal scholen (21) de gratis gastlessen over afval van de gemeente Meierijstad afgenomen. En opvallend veel basisscholen (14) hebben daarbij gekozen voor gastlessen over voedselverspilling. Naast het reguliere aanbod van zwerfafvallessen worden sinds twee jaar ook de gastlessen voedselverspilling aangeboden voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Nieuwe trend
Madeleine Velthuizen (gastdocent bij Facet) ziet dat dit past bij de toenemende landelijke aandacht voor voorkomen van voedselverspilling door de Overheid en het Voedingscentrum. Wethouder van Rooijen ziet ook een verband met Brabant Agri Food Capital. “De interesse voor gastlessen was zelfs zo groot dat de gemeente een extra financieel potje beschikbaar stelde om aan alle wensen te voldoen. Waar scholen vroeger kozen voor één of twee gastlessen in een bepaalde groep, kiezen zij nu voor een themadag of -week op school voor álle groepen. Mooi om te zien dat een regionaal thema ook in ons onderwijs op de kaart staat; want ‘jong geleerd is oud gedaan’.”

Thema week voedselverspilling
Hoe ziet zo’n themaweek of dag eruit? Voor de kleintjes tot en met groep 4 is er een theatervoorstelling met Food Professor Kavel. Een verstrooide professor die niet alleen zijn receptenboek vergeet, maar ook alle ingrediënten om mee te koken. Hierdoor kan hij niet zijn beroemde gerechten maken voor de kinderen. Zijn assistente haalt hem tenslotte over om van ‘kliekjes’, overgebleven groenten en fruit met een plekje, de lekkerste smoothies te maken. Een jury van drie kinderen beoordeelt deze.

Voor elke groep worden er gastlessen op maat aangeboden waarbij de kinderen leren over de duurzame doelen (Sustainable Development Goals) die verbonden zijn aan het thema voedselverspilling en zwerfafval. De kinderen van groep 5 en 6 krijgen de gastles ‘No More Food Waste’ en groep 7/8 ‘Food Rescue’. Naast een stukje theorie, een doe-opdracht en een tof spel gaan ook zij aan de slag met het maken van smoothies van groenten (buitenbeentjes) en fruit met een bruin plekje. Ook leren de kinderen waar ze groenten en fruit het beste kunnen bewaren waardoor het langer houdbaar en lekkerder blijft. In het voortgezet onderwijs gaan de leerlingen zelf smoothies maken met een jury die beoordeelt. Het concept is te vergelijken met ‘Heel Holland Bakt’ maar dan met gezonde smoothies van groente en fruit met een bruin plekje.

Ook interesse?
De gastlessen zwerfafval en voedselverspilling maken onderdeel uit van het Afval- en Duurzaamheidsbeleid van de gemeente Meierijstad De gastlessen worden verzorgd door de ervaren gastdocenten van Facet. Voor dit jaar zijn alle gastlessen vergeven maar volgend jaar is er weer ruimte. Aanmelden gaat via duurzaam@facetadvies.nl