De slijtlaag is hier heel goed te zien.
De slijtlaag is hier heel goed te zien. Foto: Jeroen van de Sande

Lieshoutseweg wordt 60 km/u zone

Verkeer Verkeer

Sint-Oedenrode - Wie over de Lieshoutseweg in Nijnsel rijdt, merkt dat er nieuwe slijtlagen zijn aangebracht op het wegdek. Dat is gedaan vanwege asfaltonderhoud. Het zijn blijvende vlakken waarmee de onderliggende asfaltverharding wordt verduurzaamd. Verder is het een teken aan de wand dat de weg aftakelt. Wanneer staat vernieuwing op de agenda? Dat zal waarschijnlijk niet eerder zijn dan 2025. Dan wordt de weg waarschijnlijk meteen ingericht als 60 km/u zone, zo laat de gemeente weten.

In de Duurzame Mobiliteitsvisie Meierijstad (concept) is de Lieshoutseweg opgenomen als 60 km/u-weg. Zo zat de weg ook in het Gemeentelijk Verkeers- en vervoerplan van de voormalige gemeente Sint-Oedenrode. Dit sluit ook aan bij de visie van de provincie over de wegencategorisering van de Brabantse wegen.

De Lieshoutseweg is opgenomen als erftoegangsweg buiten de bebouwde kom (60 km/u), omdat de weg een functie heeft voor de ontsluiting van de aanliggende erven en een verbinding is tussen Mariahout en Nijnsel. Volgens de gemeente is het wenselijk dat verkeer tussen Helmond of Lieshout en A50 via hoofdroutes als de N270, N615 of N279 rijdt. Met de inrichting als 60 km/u-weg wil de gemeente de vormgeving van de weg beter afstemmen op de functie van de weg.

In het concept van die Mobiliteitsvisie is de uitvoering gepland na 2025. De maatregelen en uitvoering zullen met gemeente Laarbeek worden afgestemd. Op dit moment is de weg tussen Mariahout en Nijnsel op het grondgebied van Laarbeek opgenomen als gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (80 km/u-weg).

Het is nog de vraag of er dan ook snelheidremmende obstakels in de straat worden gemaakt. De nadere uitwerking van het uiteindelijke ontwerp moet dat laten zien. Het is volgens een woordvoerder van de gemeente in ieder geval aannemelijk dat op de conflictpunten en lange wegvakken snelheidremmende maatregelen worden getroffen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De precieze maatregelen worden afgestemd met betrokkenen.