Een impressie van de buitenkant van de kantine
Een impressie van de buitenkant van de kantine Foto: LA Architecten Ingenieurs

Rhode mee met de tijd: gasvrije kantine en zonnepanelen

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Rhode | Van Stiphout Bouw worden niet alleen leden en vrijwilligers geëerd, ook worden toekomstplannen gedeeld. Voorzitter Ad van Acht deelt de voornemens van de club en een aantal van deze voornemens zijn al uitgemond tot (concrete) plannen. Zo richt de vereniging zich op verduurzaming, zowel met zonnepanelen als met de gloednieuwe kantine.

Op 2 januari 2023 zijn de eerste zichtbare werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe kantine gestart. De grote boom, die pal voor de kantine stond werd vroeg in de morgen gerooid. Dit in afstemming met de gemeente. Later wordt er een (of eventueel meerdere bomen) teruggeplaatst. Helm Coenemans is actief betrokken bij de planvorming van de nieuwbouw van de kantine. Hij deelt de nieuwbouwplannen over het pand en de eventuele invloed daarvan.

“Invloed (op de voetbalactiviteiten) heeft het sowieso, maar we gaan proberen dit te beperken”, vertelt hij. De kantine schuift een stuk naar voren en is enkele meters verwijderd van het hoofdveld en veld 2, zo is te zien op de tekeningen. Dit heeft te maken met de verlegging van de Dommel. “We hebben de beschikbare ruimten zo optimaal mogelijk gebruikt. Het paadje achter de kantine loopt deels in de dijk. Via deze weg komen straks de leveranciers”, legt Helm uit. Het bouwverkeer komt door de huidige ingang via de parkeerplaats.

In de aankomende bouwvak gaat de eerste sloopfase starten en wordt er gestart met de bouw. Helm: “De planning is dat we de nieuwe kantine medio 2024 in gebruik kunnen nemen . De precieze planning moet nog met Van Stiphout afgesproken worden.” Een gedeelte van de kantine blijft staan, zo wordt de invloed beperkt en kunnen leden alsnog gebruik maken van de faciliteiten. Het gedeelte vanaf de bestuurskamer blijft toegankelijk. “We zijn nog aan het kijken om er tijdelijk iets tegenaan te zetten, maar die plannen zijn nog niet concreet.” Toch wil Rhode ruimte creëren voor haar leden. “Op zich gaan de activiteiten zoals Super Sundays gewoon door. Het is behelpen, maar dat gaat zeker goedkomen”, is hij vastberaden.

Achter veld 2 bevindt zich momenteel een inloopveld. Ook daar komt verandering. De kano-vereniging gaat zich daar vestigen en er komt een ruim terraseiland. Dit kan eventueel als verlenging voor de kantine dienen middels tenten of iets dergelijks. Het gebouw biedt nog meer faciliteiten, zoals een extra vergaderruimte en meer opslag. Ook voor de BSO, een vaste huurder, komt buiten ruimte om spullen te bergen. De kantineruimte wordt zelf nauwelijks groter. Er wordt gasloos
gebouwd, zoals verplicht is.

Rhode wil zich blijven ontwikkelen, benoemt Ad van Acht meerdere malen tijdens zijn speech. Dat blijkt niet alleen het stijgende ledenaantal en de nieuwe kantine, maar ook door verduurzaming. “Rhode heeft het voornemen om voor de zomer zonnepanelen te leggen op het dak van de tribune”, vertelt betrokkene Roel van de Ven. Zo kan de voetbalclub volop profiteren van de zonnestralen. “Ook het dak van de tribune wordt vernieuwd”, legt hij uit. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de verlichting van de velden en voor de kleedlokalen. “Het streven is om 30.000 kilowattuur op te wekken.”

Bron beelden: LA Architecten Ingenieurs


Ook de binnenkant krijgt een metamorfose
Afbeelding
Het terraseiland biedt voldoende zitplek