Op de foto: vlnr Ed, Renée, Jolanda, Geert-Jan
Op de foto: vlnr Ed, Renée, Jolanda, Geert-Jan Foto:

Verhit avondje Catan levert Geert-Jan van den Heuvel vierde periodetitel op

Sport

Sint-Oedenrode - Snikheet. Dat was het meest gehoord woord afgelopen vrijdag op de terrasjes van de mooie rooise Markt. De vonken vlogen niet alleen van de hete zon, maar óók van de catanborden.

De halve finale voor de periodetitel juli 2022 verliep dramatisch voor Jules van Delden uit Veghel. Nadat Ed Sabel die pot op zijn naam had geschreven, bleken zowel Jules als Renée Sabel de tweede plek te hebben bemachtigd. Volgens de regels moet dan één dobbelsteen gegooid worden om te bepalen wie uiteindlijk naar de finale maag doorstromen. Renée gooide 6 en Jules deed het half zo goed: 3 dus...

De finale werd een strijd tussen drie Sabeltjes (Ed, Jolanda en Renée) versus de torenhoge favoriet Geert-Jan van den Heuvel uit Olland. Laatst genoemde had dit seizoen immers al drie eerdere periodetitels op zjn conto geschreven. Verrassend genoeg was het de winnaar van de halve finale die ook erg goed uit de startblokken kwam. Ed Sabel gokte met zijn vele hout op de boshaven, moest daardoor de route van Jolanda blokkeren en deel 1 van deze missie was geslaagd. Terwijl de rasoptimist Renée Sabel zoals zo vaak maar bleef herhalen dat ze ‘deze pot toch wel ging winnen’ waren alle ogen toch gericht op de meervoudig titelhouder Geert-Jan.

Toen Renée echter 20 erts van iedereen ontfutselde door het spelen van de Monopolykaart, leek de kwartje naar haar kant te vallen. Waarschijnlijk viel dat kwartje niet omdat we tegenwoordig euros hebben en dat kwam Geert-Jan goed uit. Hij trok een sterk wapen: de langste route en wist behendig het spel naar zich toe te trekken. Even was er nog hoop bij de tegenstanders dat hij van de hitte zou bezwijken en het einde van de finale niet zou halen, maar dat gunden ze hem nu ook weer niet. Een terechte overwinning.

Deze maand is de slotmaand van het seizoen waarna de titelstrijd zal aanvangen voor 2022 in een halve- en hele finale. Daarbij zijn Geert-Jan van den Heuvel en Twan van de Meerakker al geplaatst voor de finale en niet meer te achterhalen. Zeven andere spelers hebben nog kans om de overige twee plekken in deze grote jaarfinale te veroveren.

De tussenstand na 11 maanden in dit seizoen:
1. Geert-Jan van den Heuvel uit Olland (30,5 punten)
2. Twan van de Meerakker uit Zijtaart (20,5 punten)
3. Ed Sabel uit Sint-Oedenrode (16 punten)
4. Pim van Dinten uit Sint-Oedenrode (15 punten)
5. Marieke vd Vleuten uit Sint-Oedenrode (14,5 punten)
6. Johan uit Vosselaer (B) (11,5 punten)
7. Jolanda Sabel uit Sint-Oedenrode (10,5 punten)
8. Diana Berkvens uit Gerwen (9 punten)
9. Jules van Delder uit Veghel (7,5 punten)

De overige spelers zijn uitgeschakeld voor de titel 2022. In de bekerstrijd die loopt van 1 januari tot en met 31 december is het gemeen spannend. De bekercompetitie zijn wedstrijden die live door heel Brabant gespeeld kunnen worden. Op een terrasje, een park, een plein of zomaar bij iemand thuis. De winnaar van elke pot ontvangt 4 punten, de overige deelnemers krijgen 1 punt. In tegenstelling tot de competitie, mogen in bekerwedstrijden zelfs willekeurige passanten meedoen. Een waar open bekerstrijd dus. De eerste plaats wordt momenteel gedeeld door Jolanda Sabel en Geert-Jan van den Heuvel. Diana Berkvens, Marieke vd Vleuten, Ed Sabel en Jules van Delder zitten ook nog in de strijd om deze beker te pakken.

Bekerhouder 2021 Twan van de Meerakker lijkt echter al uitgeschakeld om deze prijs te prolongeren. We zijn benieuwd wie zijn opvolger gaat worden in 2022. Dat wordt met oudjaar bekend, precies om middernacht: als de laatste oliebol naar binnen wordt gewerkt en het eerste champagneglas wordt geheven.