Jeffrey (l) in actie.
Jeffrey (l) in actie. Foto:

Rooise armworstelkampioen in de voetsporen van zijn vader

Sport Sport Sport

Sint-Oedenrode - Rooienaar Jeffrey Schenkels is meervoudig Nederlands kampioen armworstelen. In 2021 wist hij zelfs vier gouden plakken binnen te slepen op het NK. In datzelfde jaar richtte hij armworstelvereniging Kei Sterk op, die inmiddels aan het groeien is tot grootste vereniging van Nederland in die categorie.

“Van jongs af aan vind ik het interessant”, vertelt Jeffrey. Hij groeide op in de armworstelwereld, dankzij zijn fanatieke vader. Samen met zijn zus ging Jeffrey mee naar de wedstrijden van pa. Op zijn zevende deed hij zelf voor het eerst mee aan een jeugdkampioenschap. In 2006, op zijn twintigste, pakte hij het weer serieus op. “In 2008 ben ik voor het eerst Nederlands kampioen geworden in de gewichtsklassen tot 85 kilogram”, blikt de Rooienaar met trots terug. In hetzelfde jaar stopte hij met de sport, wegens andere prioriteiten; namelijk studie en werk. Maar ook omdat bij zijn vader de ziekte Huntington, een combinatie tussen ALS, Alzheimer en Parkinson, werd geconstateerd.
Toch is vader Ton zijn inspiratiebron om in 2019 weer te beginnen. “Ik heb de bond benaderd. De hoofdreden was om voor mijn vader een stukje nostalgie en herinneringen boven te halen, hem meenemen naar het voor hem zo bekende NK”, vertelt Jeffrey. De bond wilde daar graag aan meewerken. “Ik vergeet het moment dat hij die zaal binnenkwam nooit meer”, zucht hij. “De mensen die hem kenden kwamen meteen even gedag zeggen.” Ton Schenkels heeft niet voor niets een hoge status in de armworstelwereld, weet zijn trotse zoon. Hij is namelijk bijna twintig keer Nederlands kampioen geweest, één keer Europees kampioen en zelfs derde van de wereld.
Onder de ogen van zijn vader werd Jeffrey dat NK tweede, maar het bleek enkel het opstapje tot meer. Nadat hij de bond had benaderd gaven zij aan dat er nog iemand in de omgeving was die wilde armworstelen, maar nog geen ervaring had. “Die jongen is bij mij langs geweest en zodoende zijn we samen gaan trainen.” Na zes weken namen ze deel aan het NK waar Jeffrey tweede werd en zijn partner derde. “Een goede prestatie, we zagen er potentie in.” Langzaam groeide zijn trainingspartner Mart Peters uit tot zijn compagnon. “De grootste verenigingen zitten in Urk en Amsterdam. In het zuiden had je nog geen vereniging”, legt Jeffrey uit. Samen met Mart richtte hij de armworstelvereniging Kei Sterk op. Het begon op een zolderkamer, inmiddels hebben ze een eigen zaal in Eindhoven. “We wilden uitbreiden, je kan namelijk niet met vijftien man op een zolderkamer trainen.”
“Het tweede NK vond – wegens corona – pas plaats in oktober 2021. Daar heb ik vier gouden plakken gepakt”, vertelt de meervoudig Nederlands kampioen. Hij mocht naar het WK en die kans liet Jeffrey niet schieten. “In december ben ik naar Roemenië vertrokken voor het WK. Daar werd ik wel even met beide voeten op de grond gezet. Het is een sport die discipline vereist. Ik train normaal gesproken zes dagen in de week. Voor een toernooi neem ik ongeveer drie dagen van tevoren rust.”
Zijn vrienden hebben het inmiddels afgeleerd om een potje te armworstelen met hem, maar hij maakte in het verleden grappige dingen mee. “In de beginperiode vroegen ze het wel vaak. Op vakantie – na wat drankjes – daagden ze zelfs beveiligers uit om tegen mij te armworstelen. Dat deed ik dan voor geld, maar ondanks dat ik won hebben we weinig geld gezien, haha.”

Hij heeft grote ambities met Kei Sterk. Zo wil hij uitgroeien tot de grootste vereniging in Nederland. “Daar zijn we goed naar op weg. We hebben inmiddels twintig vaste leden en twintig ‘losse’ leden.” Hij wil vooral zijn passie voortzetten naar andere mensen. Op 28 mei speelt Jeffrey een belangrijke wedstrijd. Hij daagde de man uit waarvan hij in 2019 verloor en waardoor hij tweede werd op het NK. “Het zal heel spannend worden!”


Jeffrey (r) op een drukbezet toernooi.
Jeffrey en vader Ton.