Tygo gaat een strafschop nemen.
Tygo gaat een strafschop nemen.

Tygo over passend voetbal: “Partijtje het leukst!”

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Als een van de weinige voetbalverenigingen in de omgeving heeft Rhode | Van Stiphout Bouw een team voor passend voetbal. Al jaren spelen met veel plezier enkele fanatiekelingen in het achttal, maar om weer wedstrijden te kunnen spelen zijn ze op zoek naar teamgenootjes.

“Door een artikel in DeMooiRooiKrant zijn we bij het passend voetbal van Rhode terecht gekomen”, vertelt Daniëlle. Haar zoon Tygo speelt al vijf jaar in het passend voetbal team. Ze startten met een groep van elf deelnemers. “Toen konden ze ook wedstrijden spelen, dat was fantastisch om te zien”, glundert ze. De Rooise geniet ervan om haar zoon en zijn teamgenoten vol passie te zien spelen. Momenteel heeft het team te weinig spelers om mee te doen in de competitie. En dat terwijl dat het liefste is wat de voetballers doen: wedstrijden spelen. Dat beaamt de twaalfjarige Tygo. “Ik vind partijtje het leukste.” Snel voegt hij er nog aan toe: “Wie scoort is keep met afpak is ook leuk!” Met trots kijkt hij terug op het seizoen dat ze kampioen zijn geworden. “Dat was toen we nog veel meer spelers hadden. Het was geen makkelijke wedstrijd, maar we wonnen wel”, lacht hij. De tocht door het dorp op de versierde platte kar vergeet hij nooit meer. “Dat was vet!”

Een kind kan zijn wie hij/zij is. “Dat is het grootste voordeel van passend voetbal”, vervolgt Daniëlle. “Wat voor beperking diegene ook heeft. Andere kinderen en ouders kijken daar niet raar naar.” De trainers passen zich aan op het team en ouders zijn nauw betrokken. Ook voor de ouders brengt het passend voetbal voordelen met zich mee. Ze zien hun kind dolgelukkig over het veld rennen met bal aan de voet en communiceren met andere dorpsgenoten. Maar ook kunnen de ouders hun verhaal kwijt bij elkaar. “Ondanks dat elk kind een andere beperking heeft, zijn het toch een soort lotgenoten. Je kan je hart bij elkaar luchten en elkaar tips geven”, legt Tygo’s moeder uit.
Bloedfanatiek trainen ze op dinsdagavond. Daar spelen ze ook wel eens partijtje tegen het meisjesteam dat op het andere deel van het veld traint. “Ook is er wel eens een groepje jongens geweest. Zij waren voor de lol aan het voetballen bij Rhode. Daar hebben ze toen partijtje tegen gedaan.” Voor de jongens en meisjes van het passend voetbal is dat onvergetelijk. “Ze worden door hun dorpsgenootjes als normaal behandeld. Dat is wat ze willen”, zegt Daniëlle. Dat partijtje vergeet Tygo nooit meer, hij scoorde namelijk het winnende doelpunt. “Die jongens juichte zelfs mee”, lacht hij.

Heb je interesse en wil je een keer meetrainen? Kom dan op dinsdagavond 17 mei om 18.00 naar de open training en breng je voetbal- of sportschoenen mee. Voor meer informatie mag je ook altijd contact opnemen met Inge Jansen, 06-54795346 of stuur een mailtje naar passendvoetbal@rhode.nl.