Omloop van Schijndel.
Omloop van Schijndel. Foto: Bas Ulehake

Omloop van Schijndel - Grote Prijs Jozon

Sport Sport

Schijndel - Op zondag 13 maart zal in Schijndel de zevende editie van de Omloop van Schijndel worden verreden om de Grote Prijs Jozon. De laatste Omloop van Schijndel dateerde van 26 september 2021 waar de editie van 2021 een tijdelijke plaats op de kalender vond nadat de coronamaatregelen versoepeld waren. Voor 2022 kon de editie weer plaatsvinden in het voorjaar. Start en finish van deze editie zijn gelegen op industrieterrein Duin II op de Madame Curieweg ter hoogte van Jozon. 

Jozon verleent als leverancier van whirlpools, spa’s, jacuzzi’s, sauna’s, hottubs, zonneapparatuur en zwembaden zijn naam aan dit evenement wat georganiseerd wordt door Wielervereniging Schijndel met haar hoofdsponsoren Output professional audio, video & lighting, Stanza Die Making, ZZPR.nl, Lacros, Jozon, Mutsaars Bikes, Van Doorn Infra, Bioracer en Machinaaltimmerbedrijf van der Linden.

De zevende Omloop van Schijndel kan net als de eerste zes edities rekenen op zeer veel belangstelling van de kant van de renners. Er worden in totaal drie wedstrijden verreden. Bij alle categorieën zich de maximaal aantal toelaatbare renners aangemeld, 340 in totaal.

De wielerdag wordt geopend door 100 nieuwelingen, die om 10.45 uur van start gaan voor hun wedstrijd over 50,4 kilometer (24 ronden). De organiserende vereniging brengt diverse renners aan de start met plaatselijke favorieten Thijs Dahler en Bas van Heeswijk en streekrenners Lucas Demuyt, Pim Vonken, Daan van Rooij, Job Stam, Jaro Danklof, Joost Konings, Bram Vugts, Luuk van Schipstal, Thijs Beckers, Cas Krebbers, Mendo van Leeuwen, Sander Blaakmeer, Luc Tobie en Ties Verbruggen.

Daarna is het de beurt aan bijna 115 junioren. Zij vertrekken om 12.15 uur en moeten 69.3 kilometer (33 ronden) afleggen. Voor WV Schijndel zullen hier aan de start verschijnen plaatselijk favoriet Max van Heeswijk, en zijn clubgenoten uit de regio Sjoerd van der Linden, Ed Uptegrove, Jurgen van Oudenhoven, Chris Kisters, Siemen Hooiveld, Cas Nuijens, Siem Kanters, Wout Joore, Joost Stokkermans, Robin Pricken, Laszlo van Melis, Thom van Herwaarden en Daan Bink.

De elite/beloften vertrekken om 14.30 uur voor een koers over 98.7 kilometer (47 ronden). Er zullen 125 renners aan de start staan wat een vol deelnemersveld is voor Nederlandse begrippen. Onder deze 125 renners zijn diverse renners uit de Nederlandse continentale ploegen. Op de startlijst bij de elite/beloften staan ook professionals B zoals Raymond Kreder, Lars van Uum en Rens Tulner maar ook de Nederlands Kampioen bij de elite zonder contract Jarno Gmelich Meijling. Ook hebben zich diverse Duitse renners zich gemeld. In 2017 won de Duitse renner Thomas Koep de omloop. Plaatselijk favorieten zijn Tijn Louwerensen en Tom Schellekens. Namens de organiserende vereniging staan Harrie van Etten, Bart van der Doelen, Koen van Helvoirt, Teun Teulings, Jordi van Heijst, Pete Uptegrove, Mika Sardina, Huub Artz, Stijn Hanegraaf, Stan van den Hanenberg, Sjors van Zandbeek, Paul Gruithuijzen en Tijn van Zandbeek aan de start. 

Het parcours is deze editie hetzelfde als de vorige editie waarbij de ronde is teruggebracht tot een lengte van 2.1 kilometer. De ronde loopt nog steeds gedeeltelijk over industrieterrein Duin II maar de lus over het gebied de Vlagheide, het recreatiegebied tussen Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel, is ingekort.

Er is een grote parkeerplaats bij Van Aarle Groente en Fruit, tegenover Berco, aan de Van Leeuwenhoekweg. Het is dus raadzaam om via Duin I naar Duin II te rijden en dus niet rechtstreeks naar Duin II. De toegang tot het evenement is geheel gratis.