Afbeelding
Foto: Pixabay

Aandacht voor de Week van de Scheidsrechter

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Van 25 september tot 3 oktober wordt landelijk de Week van de Scheidsrechter gevierd. Mannen (en af en toe een vrouw) die vaak wekelijks wedstrijden leiden met gemiddeld zo’n 22 man/vrouw en twee assistenten die het doorgaans allemaal beter menen te weten dan jij. Het was helemaal geen corner, geen horrortackle maar een sliding op de bal, de bal was niet uit, het was geen buitenspel, d’n dieje had eraf gemoeten, je stond niet op één lijn, je stond weer te slapen, heb je ruzie met je vrouw, je moet dus hoognodig naar Specsavers en je liet ook nog eens te kort spelen. Opmerkingen die in elke wedstrijd wel eens vallen en die je maar voor lief moet nemen. Onbegrijpelijk ook dat ze jou voor deze wedstrijd hebben aangesteld, je bent die fluit niet waard. Ach, het is maar een spelletje….. 

Maar serieus, het respect voor leidsmannen en – vrouwen is vaak ver te zoeken maar ik heb wedstrijden met spelers boven de 10 jaar nog nooit zonder scheidsrechter zien beginnen. Verruwing van de maatschappij, dat zal het zijn! En waaruit bestaat die maatschappij dan? Uit ons, we maken er zelf deel van uit. We kunnen best vaak respect opbrengen in ons dagelijkse doen en laten maar juist in dat anderhalf uur per week hebben we daar plotseling heel veel moeite mee. Voer voor psychologen.

Vandaar dat in genoemde week opnieuw aandacht wordt gevraagd voor de mannen en vrouwen in het (meestal) zwart die hun best doen, altijd voornemens zijn hun beste beentje voor te zetten, best wel wat kunnen hebben, een brede rug hebben maar het houdt natuurlijk een keer op. En als ze hun fluit aan Maarten geven, dan moet er weer iemand anders worden gezocht die ‘voor zijn plezier gaat fluiten’. Zo benaderen we die persoon dan: ‘Is dit niks voor jou? Het is hartstikke leuk, je bent buiten, lekker in beweging, kleding van de club, vijf consumptiebonnen, splinternieuw fluitje, cursusje als je wilt. Wij zijn ermee geholpen en (bijna) iedereen is blij met jou…..’ Dat is inderdaad de ene kant van het verhaal. En het zou mooi zijn als het allemaal klopte, zeker dat laatste. Hoe heet dat ook weer? Respect ja. Als speler tot tien kunnen tellen, fouten accepteren, vergiffenis schenken, tolerant zijn, op tijd een duimpje omhoog, complimentje is ook nooit weg. Is dat nu allemaal zo moeilijk beste speler? Probeer de scheidsrechter te behandelen zoals je ook zelf behandeld wilt worden. Dan gaan we met zijn allen een mooi seizoen tegemoet, niet alleen één Week van de Scheids, maar zelfs het Seizoen van de Scheids.