Marieke triomfeerde over Pim.
Marieke triomfeerde over Pim. Foto:

Marieke van der Vleuten triomfeert over Pim-streek

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Sensatie in de finale Catan over de maand augustus. Marieke van der Vleuten pakt periodetitel na een bloedstollende finale. “Ik heb geen enkele kans op winst”, riep ze van tevoren bij het opzetten van het grote catanbord op de Markt van Rooi. “daarom heb ik slechts één doel: Pim-streek dwarsbomen”. ‘Pim-streek’ is de bijnaam van Pim van Dinten. Die heeft hij verworven omdat hij een agressieve irritante speelstijl heeft ontwikkelt, namelijk de tegenstander het leven zuur maken. In het voetbal kennen we dat van Uruguay of Portugal, maar bij de Catan is dat Pim van Dinten.

Hij plaatst zijn huisjes en straatjes namelijk altijd in het nadeel van zijn tegenstanders, ook als hij er zélf in eerste instantie niets bij opschiet. In zijn woordenboek komen woorden als treiteren, blokkeren, afstoppen, irriteren en pesten veelvuldig voor. En met succes, Pim heeft al diverse periodetitels zo kunnen opstrijken. Zijn speelstijl werd echter in de finale vrijdagavond gruwelijk afgestraft door de tegenactie van Marieke.

Zij had zich bij voorbaat al neergelegd bij een nederlaag in de finale dus keek bij de openingszetten niet naar goede nummers op het bord, maar puur naar waar Pim zijn huisjes en straten ging leggen. Daarop plaatste ze haar huisjes zodanig dat ‘Pim-streek’ al direct werd geblokkeerd. Pim kreeg een koekje van eigen deeg en mompelde nog gekscherend “waar kan ik me uitschrijven bij deze vereniging?” Met deze actie was Pim al direct kansloos voor de winst en Marieke had een bijzonder slechte uitgangspositie, maar dat ‘boeide’ haar niet. De twee andere finalisten lachten in hun vuistje, want zij kregen nu alle ruimte om te excelleren op het catanbord. Want waar twee kemphanen vechten gaat een ander er vaak met de buit vandoor.

Na deze spectaculaire opening ontspon zich een gevecht waarbij de jarige Jules van Delden uit Veghel het sterkst uit de strijd leek te komen. Pech voor hem, want ook de huidige kampioen Catan 2020 stond in de ring, Roos Flapper uit Sint-Oedenrode. Haar bijnaam ‘Doornroosje’ heeft ze ‘verdiend’ vanwege haar prikkend spel. Elke roof met de ridder voelt bij haar als een scherpe prik van een doorn. Halverwege de finale nam zij het initiatief over van Jules, en dat stak... Maar wat een onverwachts slot van deze periodetitelstrijd. Als een duveltje uit een doosje toverde Marieke wat straten en een huisje uit de hoge hoed en won in haar laatste zet alsnóg de pot!

Daarmee pakte ze haar eerste periodetitel welke leidde tot een gigantisch volksfeest in de kroeg. Het seizoen is daarmee ten einde. De afgelopen maanden werden punten voor het kampioenschap 2021 verzameld. Door de onverwachte winst van Marieke van der Vleuten heeft ze op het nippertje de halve finale bereikt ten koste van Jolanda Sabel uit Sint-Oedenrode.

De grote eindstrijd om het kampioenschap 2021 wordt volgende maand gestreden. Voor de halve finale hebben zich ook al Diana Berkvens uit Gerwen, Patricia Klokgieters uit Son en Jules van Delden uit Veghel gekwalificeerd. De winnaar van deze wedstrijd mag uitkomen in de aansluitende finale om het kampioenschap Catan 2021. Daarvoor hadden zich al de volgende drie meesters gekwalificeerd: Geert-Jan vd Heuvel uit Boxtel, Johan Grootswagers uit Vosselaar (B) en... Pim van Dinten uit Sint-Oedenrode. En wie weet op welk plan ‘Pim-streek’ nu zit te broeden, want iedereen staat nu op scherp en er is een gezegde: “wie het laatst lacht...”