Deze twee meiden voelen zich thuis bij Rhode.
Deze twee meiden voelen zich thuis bij Rhode. Foto:

‘Voetbal is zeker iets voor meiden’

Sport Sport

Sint-Oedenrode - “Voetbal? Da’s toch iets voor meiden”, jubelt Marielle van Gastel. De hoofdleidster van de meisjes van Rhode is enorm trots op de Rhode meiden. Inmiddels zijn er zeven meisjesteams en twee damesteams en de voetbalclub is op zoek naar nog meer enthousiaste meiden en dames om de teams te versterken. Daarom organiseert de vereniging een vriendinnenmiddag. 

Meisjes- en damesvoetbal is inmiddels enorm populair, zeker na de winst op het EK door de Nederlandse vrouwen. Ook Rhode heeft een groei doorgemaakt. “De jaarlijkse wedstrijd voor de penaltybokaal is zelfs gewonnen door meiden”, vertelt Marielle trots. “Samen met onze trainers en leiders zetten we het meisjesvoetbal op de kaart in Sint-Oedenrode.”

De meiden van Rhode zijn bloedfanatiek. Maar het gaat vooral om de gezelligheid volgens de jonge talenten Emme Heldens (MO17-1) en Fleur van den Hurk (MO13-2). “De sfeer en gezelligheid zijn heel leuk”, vertelt Fleur. Beiden voetballen ze inmiddels al meer dan vier jaar bij Rhode. “Je komt niet alleen voor het voetbal, maar ook voor je vriendinnen”, voegt Emme toe. Ook tijdens de coronatijd weten de bloedfanatieke teams de conditie op peil te houden door onderlinge wedstrijden. Dat is fijn vinden ze, want dan leer je nog meer meiden kennen. Toch zijn ze blij dat het langzaamaan weer normaal wordt. “Zaterdag mogen we éindelijk onze eerste wedstrijd weer spelen. Daar doe je het toch wel voor. Ik kan niet wachten”, lacht Emme.

De voetbalsters hebben bijzondere dingen meegemaakt bij Rhode. De elfjarige Fleur: “We hebben ooit een wedstrijd gespeeld waar super veel publiek kwam. Dat was heel vet!” Ook Emme hoeft geen seconde na te denken over onvergetelijke momenten: “We zijn met ons team een keertje eerste geworden op een landelijk toernooi waar clubs uit het hele land kwamen. Als je dat wint is dat wel een prestatie, dat zijn teams die je normaal nooit tegenkomt.” Ze is naast voetbalster ook trainster en coach bij andere teams. “Daar krijg je bij Rhode ook de kans voor. De club heeft veel te bieden doordat ze veel meisjesteams heeft.”

De club is momenteel druk bezig met het promotie van het meisjes- en damesvoetbal. Op de Rhode Vriendinnendag kunnen meisjes van alle leeftijden kennis maken met de sport en club. “We hebben allerlei leuke spellen uitgezet en zelfs een verrassing”, vertelt Marielle. “Op www.rhode.nl kan je jezelf aanmelden voor de vriendinnendag. Hopelijk tot dan, want voetbal is zeker iets voor meiden!”