DIanne van Erp geniet met volle teugen van het suppen
DIanne van Erp geniet met volle teugen van het suppen Foto: Hans van den Wijngaard

Suppen: de nieuwste rage op het water

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Stand Up Paddeling of te wel suppen, als het aan Dianne van Erp ligt, heeft die sport veel toekomstperspectief. Zelf is ze samen met haar man Marc zo enthousiast dat ze het liefst de hele wereld kennis wil laten maken met deze ultieme manier van bewegen en genieten op het water.

Suppen is ontstaan op Hawaii. Surfleraren zochten naar een manier om op het water te staan, zodat zij hun leerlingen van dichtbij instructies konden geven. Dianne zag een jaar geleden iemand suppen. “Nadat ik het een paar keer had gedaan, raakte ik enthousiast. Het was een mooie manier om de lockdown in het voorjaar van 2020 door te komen. Natuurlijk was het in het begin best wel spannend, maar al snel bleek dat het helemaal niet moeilijk is om je zelf staand en paddelend over het water voort te bewegen”, zegt Dianne daar een jaar later over.

Wie met suppen begint, doet er verstandig aan om dat op stilstaand water te doen. “Het is helemaal niet moeilijk. Ik geef de mensen die bij ons een supboard huren ook altijd de tip mee om eerst op de knieën op het board te gaan zitten. Als je dan even gepaddeld hebt, dan voel je al snel dat zo’n board heel stabiel op het water ligt en dan kun je al snel gaan staan. Wanneer mensen wat onzeker zijn, dan kunnen we altijd een instructie geven, maar in de praktijk is dat eigenlijk niet nodig.”

Wie denkt dat je het beste kunt wachten totdat het mooi en vooral warm weer is, die heeft het mis. Suppen is best wel inspannend, zeker als je op stilstaand water staat. Dan is een temperatuur vanaf een graad of 17, 18 helemaal zo gek nog niet. “Nee, de kans dat je een nat pak haalt, is niet zo heel groot”, antwoordt de Rooise op de vraag of het misschien toch niet beter is om juist daarom toch maar bij 30°C te gaan suppen.

Hoewel stilstaand water heel mooi is om het suppen onder de knie te krijgen, is Dianne ook heel erg gecharmeerd van suppen op de Dommel. “Omdat je op het board staat zijn je ogen toch ruim een meter hoger dan wanneer je bijvoorbeeld in een kano zit. In plaats van dat je vaak tegen de oevers aan kijkt, kijk je bij het suppen regelmatig over de weilanden en akkers die aan de Dommel liggen. Een tocht van Rooi naar Kasteren of van Son en Breugel naar de Knoptoren is een heel mooie ervaring. Heerlijk met de stroming meedrijven en genieten zonder al te veel inspanning”, vertelt Dianne terwijl het enthousiasme in haar stem te horen is. “De enige hindernissen in de Dommel zijn de kanogoten. Enerzijds omdat het water daar toch vrij snel stroomt, maar vooral omdat in die goten de vin die onder de plank zit afbreekt.”

Binnenkort willen Dianne en Marc een paar supclinics houden, zodat mensen kennis kunnen maken met het suppen. Wilt u daar meer over weten kijk dan op de website www.suprooi.nl. Ook wie zelf de eerste stap op het water durft te zetten zonder begeleiding, kan op de website van Marc en Dianne terecht om een supboard te huren voor een hele of halve dag. Voor groepen vanaf vijf personen is het raadzaam om tijdig te informeren en te reserveren.


Afbeelding