Een foto uit de wedstrijd van januari 2021.
Een foto uit de wedstrijd van januari 2021.

Sil Swinkels wint FA Youth Cup met Aston Villa

Sport Sport

Birmingham / Sint-Oedenrode – Sil Swinkels (17) uit Sint-Oedenrode is de eerste Rooienaar die de FA Youth Cup wint. Het is sowieso aan weinige Nederlanders gegeven om deze prijs in de wacht te slepen. In zijn team zit ook Lamare Bogarde (neefje van Winston Bogarde) en eerder gingen Nathan Aké en Jeffrey Bruma hen voor. Zij waren spelers van Chelsea toen ze de beker wonnen. Afgelopen jaren pakten Hollanders Jayden Braaf (2020) en Jeremie Frimpong (2019) de cup met Manchester City.

Met het beloftenteam van Aston Villa speelde Swinkels in de finale in eigen huis tegen de leeftijdsgenoten van Liverpool. Uiteindelijk won de ploeg van de verdediger met 2-1. Helemaal aan het begin van dit jaar mochten Swinkels en Bogarde ook al eens tegen Liverpool spelen in Villa Park. Toen ging het echter om het eerste elftal en daarmee kwam een droom uit voor de tiener. Door corona was de selectie van Aston Villa flink uitgedund en mochten jeugdspelers de strijd aan gaan met spelers als Salah, Wijnaldum en Milner. Ze verloren met 1-4, maar ze waren in de zevende hemel, omdat meerdere tieners hun debuut maakten op het allerhoogste niveau.

Met het winnen van de FA Youth Cup gooien ze hoge ogen in Engeland. Het is een zeer prestigieuze prijs die eerder al eens is gewonnen door spelers als Ryan Giggs, David Beckham, Michael Owen en Paul Pogba.