Tom van den Biggelaar
Tom van den Biggelaar Foto:

Boskants karttalent begint seizoen goed

Boskant / Mariembourg – De tienjarige Boskantse kartcoureur Tom van den Biggelaar is het seizoen goed begonnen. Hij doet dit jaar mee aan het Belgisch-Nederlandse GK4-kampioenschap in de Honda Cadet Klasse. Met twee eerste plaatsen en een tweede plek pakte hij zaterdag de dagwinst.

Zo’n drie jaar geleden is Tom begonnen met karten. Snel werd duidelijk dat het echt zijn ding was en dat hij daarom steeds fanatieker werd. Tom en zijn vader Dirk hebben beide geen ervaring in de sport, maar ze gingen wel meedoen aan wedstrijden op NK-niveau. De tiener kwam er achter dat het meer inhoudt dan alleen een beetje gasgeven, maar ondanks zijn gebrek aan ervaring reed hij vaak in de middenmoot en begon hij op te vallen. Dirk: “Mede hierdoor zijn we afgelopen najaar benaderd door het team van Jeffrey van Diggele (JD kartsports) Een jong, maar ambitieus team dat al enkele jaren actief is in het Belgisch-Nederlandse GK4 kampioenschap. Geremd door de kosten die dit met zich mee zou brengen heb ik een hele poos getwijfeld of we dit moesten doen. Het was immers al zeker geen goedkope sport. Uiteindelijk, na enkele goede gesprekken, zijn we overtuigd geraakt dat dit wel de stap zou kunnen zijn om met goede begeleiding een stap verder te komen.”

De extra begeleiding bleek te werken en met een goed gevoel vertrokken ze afgelopen zaterdag 3 april met zijn tweeën richting Mariembourg (B) voor de eerste van totaal zes wedstrijden die het GK4 kampioenschap omvat. Na een goede warming up volgde de kwalificatie waar Tom gelijk de eerste plek wist te pakken, gevolgd door zijn Belgische teamgenootje Yinthe de Smet. Daarna volgden drie races van twaalf rondes en die werden behoorlijk spannend. De twee teamgenoten lieten elkaar geen seconde met rust. Race 1 werd door Tom gewonnen met een voorsprong van slechts 0.006 seconden. Race 2 was voor teamgenootje Yinthe. Race 3 zou dus allesbeslissend worden. Wederom waren de twee kinderen ontzettend aan elkaar gewaagd. In de race van twaalf ronden waren ze constant vooraan in gevecht en telden ze maar liefst achttien inhaalacties van de twee coureurs om vervolgens weer samen over de streep te komen. Wederom was het de tijdwaarneming die liet zien wie er gewonnen had. Tom kwam met 0.004 seconden voorsprong als eerste over de finish en dus werd hij dagwinnaar.