Afbeelding

Wat kunnen we verwachten van de wielrenners in Lyon?

Sport Sport

Op zaterdag 12 september vindt de veertiende etappe in de Tour de France plaats. Dat is de dag waarop de wielrenners vanuit Clermont-Ferrand 197 kilometer afleggen naar Lyon. Het is een rit die aan het einde afwisseling kent met twee korte klimmen in de laatste tien kilometer. De renners rijden de laatste vijf kilometer van de etappe naar Lyon wel over vlak wegdek. De finale van deze etappe vindt plaats in de stad Lyon. De kansen voor de renners zijn verdeeld. Naast de renners die willen aanvallen tijdens de rit, maken de sterke sprinters ook veel kans om er met de eindzege vandoor te gaan.

Etappe naar Lyon
De voorspellingen van de Tour de France over de etappewinnaar in Lyon lopen door de verschillende mogelijkheden uiteen. De renners komen vanuit Clermont-Ferrand onder meer over de Côte du Château d’Aulteribe heen. Ook passeren de coureurs Col du Béal. Deze beklimmingen zorgen ongetwijfeld voor spannende momenten. Als er geen ontsnappingen zijn dan zorgen de laatste tien kilometers voor extra spanning en sensatie. Op elf kilometer van de finish komen de renners Côte de la Duchère tegen. Deze klim heeft een stijgingspercentage van 5,6% en is 1,6 kilometer lang. De eerste stijging kent overigens een nog hoger klimpercentage van 6,8%. De volgende klim wacht bij het bestijgen van de Côte de la Croix-Rousse met een klimpercentage van 4,8% en een lengte van 1,4 kilometer. Daarna zet de daling in naar de Rhône en fietsen de renners over de vlakke weg langs de rivier naar de finish.

Etappe vanuit Lyon
De vijftiende etappe staat op zondag 13 september op het programma met een vertrek vanuit Lyon. Overigens duurt de Tour de France tot en met 20 september 2020. Het WK Wielrennen programma sluit daar met de start op 24 september op aan. Vanuit Lyon gaat de Tour de France verder naar Grand Colombier. De renners komen hier in de Jura de zwaarste top tegen op een parcours met een lengte van 175 kilometer. De wielrenners mogen hun borst nat maken tijdens deze speciale rit. Er komt veel klimwerk aan te pas op de Grand Colombier. De slotklim is bovendien een monsterklim. Overigens is de Grand Colombier tijdens deze Tour de France vaker onderdeel van deze rit. Zo leren de renners de Grand Colombier van verschillende kanten kennen. De top van de Jura is tijdens de laatste 75 kilometer het decor van de renners. De laatste zeventien kilometer luidt de weg in naar het hoogste punt.