Afbeelding

Dansen op je balkon

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Ook al ben je geen fitnessfanaat, de kans is groot dat je weleens van zumba hebt gehoord. De combinatie van dans en aerobics is nog steeds immens populair. Colombiaan Alberto Perez bedacht deze fitnesshype met opzwepende danspasjes, die momenteel maar liefst meer dan vijftien miljoen mensen over de hele wereld aan het dansen krijgt. Sandra Braams (42 jaar), geboren in Eindhoven, sinds dertien jaar wonend met haar man en drie kinderen in Rooi en van beroep zumba instructrice, vertelt over haar passie.

Door: Caroline van der Linden

Na haar basisschooltijd in de Achtste Barrier en haar vervolgopleiding op het Bisschop Bekkers College, ging Sandra naar de KUB (Katholieke Universiteit Brabant) in Tilburg, waar ze strafrecht en bestuursrecht deed. Vroeger droomde ze ervan om naar de dansacademie te gaan, maar ging ze voor meer zekerheid toch de rechtenstudie doen. Hierna werkte Sandra bij verschillende gemeentes, waaronder in het gemeentehuis in Rooi. In Boxtel opereerde zij daarvoor al als juridisch medewerker en ging in Rooi aan de slag om het beleid van volksgezondheid mee te coördineren. Later ging dit over in beleidsondersteuner volkshuisvesting. Naast haar werk bij de gemeente kroop het bloed waar het niet gaan kon en gaf zij jarenlang sportlessen, want ze miste het creatieve van het dansen en ging opleidingen volgen om hierin les te kunnen geven. Ze behaalde diploma’s voor aerobics, steps, streetdance, jazzballet en fitnessbegeleiding.
Bij Sonsport kwam Sandra in aanraking met zumba. Ze vertelt: “Het is een vorm van aerobics in combinatie met fitness die op met name Latijns-Amerikaanse muziek wordt uitgevoerd en gebruik maakt van veel verschillende dansstijlen. De vier hoofdlijnen zijn salsa, merengue, reggaeton en cumbia. “Exercise in disguise”, wordt het ook wel genoemd. Je bent aan het dansen, gebruikt daarbij al je spieren en elke dansstijl die aan bod komt is gericht op een andere spiergroep. In één les zijn ongeveer vijftien liedjes verwerkt. Eigenlijk maak je een reis over de wereld in verschillende soorten dans. Je traint in één les dus veel verschillende spiergroepen en tevens houd je je conditie goed op peil. Omdat ik een dansachtergrond heb, was zumba niet mijn eerste keuze, omdat het een wat gemakkelijkere dansvorm is en ik altijd de uitdaging gezocht heb in de wat moeilijkere dansstijlen. Maar er stond een bevlogen zumba instructeur voor de groep en het enthousiasme van de dans en muziekstijl sloegen meteen op me over. Ik bood me aan in te willen vallen als ze ooit iemand nodig hadden om les te geven en al snel was dit het geval.”

“Inmiddels doe ik dit nu een jaar of vijf. In feite geef ik maar een aantal uren per week echt les, maar ik ben altijd met muziek bezig. Als ik in de auto zit of in een winkel loop en ik hoor een liedje, denk ik meteen na hoe ik het zou kunnen gebruiken in mijn les. Als ik zelf enthousiast wordt van de muziek die ik hoor, kan ik het ook overbrengen en haal ik er de meeste energie uit. Soms heb ik weleens last van een “choreocrisis”, zoals ik dat noem. Dan heb ik een hele les in elkaar gezet en denk dat niemand het leuk vindt. Dan begin ik compleet opnieuw met allemaal andere liedjes. Dit is zeker geen wereldprobleem, ik schaam mezelf om dit nu te zeggen tijdens deze crisis, maar het hoort wel bij mij.”

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding