Afbeelding

OLAT winterserie wandeltocht Den Dungen

Sport

Sint-Oedenrode - Nu de winter op zijn retour lijkt en de lente zich voorzichtig aandient is het een mooie tijd om naar buiten te gaan. Dit kan op de laatste OLAT winterserie wandeltocht op zondag 18 maart vanuit Den Dungen, gelegen onder de rook van Den Bosch.

Voor velen zal het een verrassing zijn dat in dit gebied zoveel dijkjes liggen, die in vroeger tijden de Maas moesten tegenhouden. Afhankelijk van de te wandelen afstand komt met voorbij de Meerseplas, de Poeldonksedijk met zijn vele poelen door vroegere dijkdoorbraken en theater La Damoiselle. We komen aan in een heel fraai stukje Brabants landschap, een variatie van bosjes, weilanden, akkers, en dat onder de rook van Den Bosch. Op afstand zien we het Provinciehuis, de stad is dichtbij en wij lopen hier te midden van een fraai oud boerenlandschap. Mooie boerderijen en verdedigingsdijkjes uit de tijd van Frederik Hendrik. Verder door het Bos van de Gruijter, langs de Zuiderplas en dwars door het Bossche Broek. De skyline van Den Bosch is hier uniek. Er volgt een fraai stukje door het Pettelaarsbos en we belanden op het landgoed Haanwijk, met zijn monumentale gebouwen. Via Halder gaat het over een grasdijk langs de Dommel naar de Ruwenberg. De langste afstanden gaan nog verder richting Gemonde en komen langs de Dommel in Zegenwerp. Via het Maaskantje met zijn fraaie molen keren we terug naar Den Dungen en dan wandelen we over een mooi dijkje terug naar onze startlocatie. Vooraf hebben de 50 en 60 km wandelaars dan al een extra lus gemaakt door een fraai stukje struinnatuur langs de Aa, landgoed Seldesate en de Stenenkamerplas.
Startlocatie is Majorcabar & Herberg De Poeling, Poeldonk 17, 5275 HP Den Dungen. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten, behalve de 50 en 60 km die starten om 07.00 uur. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 60, 50 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie (de 50 en 60 km om 19.00 uur). Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en caférustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks is te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.