v.l.n.r. ridder Tom van den Brand, koning Gerrit Swinkels, prins Gerard Kluijtmans, nar Riky van Acht
v.l.n.r. ridder Tom van den Brand, koning Gerrit Swinkels, prins Gerard Kluijtmans, nar Riky van Acht

Swinkels koning handboogschutterij Nijnsel

Sport

Gerrit Swinkels is zaterdag 23 januari j.l. na een stevige strijd Gerard Kluijtmans opgevolgd als de nieuwe koning van handboogschutterij Sint Antonius Nijnsel. Tom van den Brand hield zich als vrij nieuwe schutter kranig en zag dat beloond met de titel van prins.

Gerard was al twee keer koning en zou dus op kunnen klimmen tot keizer, maar zou dan wel koning hebben moeten worden. Dat zat er niet in; hij eindigde op de eervolle derde plaats, ridder. Riky van Acht had de primeur om als eerste vrouwelijke nar het toernooi af te sluiten. Sinds 2013 hanteert de vereniging een geheel nieuw wedstrijdsysteem, waarbij het totaal van de werkelijke scores niet meer bepalend is voor de einduitslag. Na de voorronde van 30 pijlen stond Gerrit Swinkels op de eerste plaats met 231 punten, gevolgd door Jan van der Aa 221, Gerard Kluijtmans 216, Toon Relou 216, Tom van den Brand 215, Martien van den Brand 200, Ad van Aarle 196, Theo Sander2 195, Riky van Acht 194, Jan Nolle 168.

Daarna moesten de schutters zich zo lang mogelijk staande weten te houden, want na elke schietbeurt was voor de schutter met de laagste score de wedstrijd over. Dat kon zelfs voor ervaren schutters behoorlijk tegen zitten. Uiteindelijk bleven Gerrit Swinkels, Gerard Kluijtmans, Toon Relou en Tom van den Brand over. In de halve finales won Gerrit met 6 setpunten van Toon en Tom bleef met 6 punten de baas over Gerard. Gerard en Toon gaven elkaar niet veel toe in hun strijd om de titel van ridder. Met 7 tegen 3 setpunten werd Gerard ridder. In de koningsfinale was Gerrit vanaf het begin de baas. Nadat hij drie sets (26, 24 en 25) achter elkaar had gewonnen, was voor hem de koningstitel binnen; Tom scoorde 23, 23 en 17. De wisselbeker van camping "Het Vressels Bos" was voor Jan Nolle.