Afbeelding

Hans Vogels ploetert door de modder

Sport

Sint- OedenrodeIn Zuid-Amerika, in Buenos Aires om heel precies te zijn, startte afgelopen zaterdag 'Dakar 2016'. Een van de 556 deelnemers is Hans Vogels uit Boskant. Hij rijdt de meer dan achtduizend kilometer lange tocht op de motor. De komende twee weken volgen we onze dorpsgenoot en kunt u dagelijks op de website en wekelijks in de krant over zijn prestaties lezen.

Bij Zuid-Amerika denken we bijna altijd aan mooi, droog en warm weer. Zeker met de zomer die nu op het zuidelijk halfrond de trom slaat, komt regen niet snel bij ons op. Hoe anders kan de werkelijkheid zijn. De eerste etappe werd zondag zelfs wegens het slechte weer geschrapt.

Zaterdag de proloog
'Dakar 2016' startte zaterdag met een proloog van zo'n elf kilometer. Tijdens de proloog eindigde Hans Vogels op de zestiende plaats in het algemeen klassement. Daarmee was hij de beste Nederlander in course. Wie denkt dat er zaterdag maar elf kilometer is gereden heeft het overigens mis. Tijdens Dakar worden dagelijks grote afstanden afgelegd en slechts delen van de route gelden als onderdeel van de wedstrijd. Zo was de proloog slechts een stukje van elf kilometer van de verplaatsing van Buenos Aires naar Rosario.

Zondag in het water gevallen
De eerste etappe, die zondag gehouden zou worden, is letterlijk in het water gevallen. De weersomstandigheden waren van dien aard, dat de organisatoren besloten om het wedstrijdelement voor die dag maar te laten vallen. De Quads en de motoren reden en bloc van Buenos Aires naar Villa Carlos Paz. Net als voor de anderen zat er ook voor Vogels geen verbetering van het klassement in.

Maandag door de modder
"Laat de modder maar komen", was een gevleugelde uitspraak van Hans Vogels. Toen hij dat zei, zal hij er zeker niet aan hebben gedacht dat in Zuid Amerika alles groter is dan hier. De laag modder die we op de TV-beelden zagen was wel een halve meter dik. Desondanks gaf de Rooise coureur slechts 15:07 minuut toe op de winnaar van de tweede etappe van Villa Carlos Paz naar Termas de Rio Hondo over een afstand van 786 kilometer. Daarvan golden 450 kilometer als wedstrijd en wist Vogels de dertigste plaats te pakken.