rechts Piet van Erp en links Ties Slagter.
rechts Piet van Erp en links Ties Slagter.

Dorpsgenoot Piet van Erp verrassend naar finale

Sport

Sint-Oedenrode - In het clublokaal van Uden moest op 19 november Piet van Erp van de Rooise dam- en schaakvereniging het opnemen tegen Ties Slagter van Heijmans Excelsior uit Rosmalen. De inzet was een plaats in de finale.

Op basis van rating was Ties (1055) topfavoriet om de finale te halen. Piet (rating 877) had echter aan remise voldoende om door te gaan. In een aanvankelijk gelijk opgaande wedstrijd kwam er een zeer ingewikkelde stand op het bord waarbij het volstrekt onduidelijk was welke kant het op zou gaan. Na een aantal min of meer verplichte zetten van Piet leek hij nadeel te krijgen. Hij slaagde er echter in na een complexe afruil waarbij veel schijven van het bord verdwenen en hij een tijdelijke schijf achterstand moest goedmaken het spel weer in evenwicht te brengen.
Met een gelijk aantal schijven gingen beide spelers het eindspel in. De druk om te moeten winnen lag bij Ties. Ondanks verwoede pogingen met een paar ingebouwde lokzetten lukte het Ties niet om de partij naar zijn hand te zetten en moest uiteindelijk berusten in remise.

RDS levert door het resultaat van Piet voor het 3de jaar op rij een finalist. Eerder gingen in 2013 en 2014 Arno Bloks en Jacques Brouns hem voor. In de finale welke later dit jaar zal plaatsvinden komt Piet uit tegen de winnaar van de wedstrijd Theo van de Hoek uit Tilburg en Lei Jansen uit Helden.