Het concert begon met het Brass Quintet en droog
Het concert begon met het Brass Quintet en droog Foto: Hans van den Wijngaard

Bevrijdingsconcert valt deels in het water

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Zaterdagavond trad de 101st Airborne Devision Band op de Rooise Markt op. Exact 78 jaar en 364 dagen nadat de voorgangers van deze militairen Sint-Oedenrode op 17 september 1944 bevrijdden van de Duitse bezetter. Net als toen werd op de Markt feest gevierd. Waar in 1944 de Duitsers nog dreigend in de buurt waren, nam nu de lucht dreigende kleuren aan. Het optreden bestond uit twee delen. Het Brass Quintet trapte om zeven uur af en zo’n drie kwartier later namen de leden van de Rock Band letterlijk en figuurlijk het stokje over.

De muzikanten maakten een muzikale tijdreis vanaf het midden van de vorige eeuw, de tijd waarin hun voorgangers zich voor West-Europa onvergetelijk maakten, door de gehate Duitsers te verdrijven. Via de jaren zestig zou de reis moeten eindigen in het heden. Echter waar het de Duitsers niet lukte om 101st Airborne te stoppen, lukte dat de regen die rond halfacht begon wel. Het Brass Quintet dat voor de kiosk optrad, trok zich tactisch terug onder het dak van de kiosk en kon haar programma nog helemaal afwerken. Voor de Rock Band lagen de kaarten anders op tafel. Jankende gitaren en de bassen van het drumstel brachten muzikaal geweld op de Markt. De regen die eerst nog in gematigde hoeveelheden viel werd krachtiger en het duurde dan ook niet lang of de stoppen vlogen de muzikanten figuurlijk om de oren. Ondanks verwoede pogingen van Karel Arts van de gemeente om de stroomvoorziening te herstellen, bleef het natuurgeweld zaterdagavond de baas. De laatste twee nummers van de Rock Band van de 101st Airborne Devision Band kon niet anders dan haar spullen inpakken en daarmee was het concert een tiental minuten eerder afgelopen dan gepland.

Vanavond is er bij de molen in Eerde een nieuwe kans om de muzikanten van de Rock Band van de 101st Airborne Devision Band te horen spelen. Hopelijk werken de weergoden vanavond wel mee.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Rock Band moest het optreden wegens stroomuitval eerder staken dan gepland
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding