Burgers kunnen bijvoorbeeld over het verkeersbeleid hun mening laten horen.
Burgers kunnen bijvoorbeeld over het verkeersbeleid hun mening laten horen. Foto: Henri van Hoorn

TipSintOedenrode: terug in een nieuw jasje

Roois nieuws Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Vanaf vandaag is het weer mogelijk voor nieuwe deelnemers om zich in te schrijven voor TipSintOedenrode. TipSintOedenrode – voorheen TipMooiRooi - is een raadgevend burgerpanel in Sint-Oedenrode waar alle inwoners van 16 jaar en ouder aan deel kunnen nemen. Het is voor iedereen interessant die wil meedenken en meepraten over alles wat in Sint-Oedenrode gebeurt. Door Corona is het panel even uit beeld geweest, maar nu wordt het tijd om het nieuwe leven in te blazen, zo vindt de redactie van DeMooiRooiKrant.

Met TipSintOedenrode hebben uiteenlopende partijen, zoals bijvoorbeeld een wijkraad, woningcorporatie, verschillende verenigingen of ondernemers belang bij de resultaten van het onafhankelijke burgerpanel.

Maatschappelijke vraagstukken
Zo kan iedere belanghebbende raadplegingen uitvoeren, waarmee ze snel en onafhankelijk gebruik maken van lokale denkkracht. De raadplegingen gaan over diverse onderwerpen als het groen- en afvalbeleid, het winkelaanbod, het vrijwilligerswerk of de duurzaamheid in de gemeente en dan met name in de dorpen Sint-Oedenrode, Boskant, Olland en Nijnsel. Met de resultaten krijgen maatschappelijke vraagstukken meer inhoud en vormt het burgerpanel de basis voor een scherpe en vernieuwende dialoog. De lokale uitdagingen komen bovendrijven en worden gedeeld met belanghebbende partijen die het op hun agenda kunnen zetten. TipSintOedenrode wordt aangeboden door DeMooiRooiKrant en TopOnderzoek uit Horst. Dat is een landelijk opererend onderzoeksbureau dat al in vrijwel heel Nederland burgerpanels heeft opgezet. Het bureau helpt ook met het opstellen van de vragen en het verwerken van de uitslagen.

Schrijf je in
Het inschrijven kan via www.tipsintoedenrode.nl. Zodra je als deelnemer bent ingeschreven is het wachten op de eerste digitale vragenlijst. Die wordt verspreid wanneer er genoeg aanmeldingen binnen zijn om een goede raadpleging te kunnen doen. Het betreft altijd ongeveer tien korte vragen over een bepaald onderwerp, die je anoniem mag invullen. Je bepaalt per vragenlijst overigens of je wel of niet meedoen. Je geeft een antwoord op waarom- en hoe-vragen. Je deelt dus niet je opinie: het gaat juist om het geven van raad of advies. Dat is volgens professionele onderzoekers een wezenlijk verschil.

Meierijstad
TipSintOedenrode is een initiatief van onderzoeksbureau Toponderzoek, en ze werken samen met DeMooiRooiKrant. Om een zo breed mogelijk beeld van Meierijstad te krijgen over bepaalde onderwerpen zijn er ook burgerpanels in Schijndel en Veghel: TipSchijndel en TipVeghel. Jeroen van de Sande, namens DeMooiRooiKrant: “Door mensen te raadplegen over actuele onderwerpen ontstaat denkkracht. Twee personen weten meer dan één, dus wat gebeurt er als we 100, 300 of 1.000 mensen raadplegen? Samen maken we de gemeenschap, woon- en leefomgeving een stukje mooier.”

Afbeelding