Afbeelding
Foto: Ellis Rijkers

Achter de schermen: wat komt (niet) in de krant

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

WAT komt (niet) in de krant?
Iedereen kan ons informatie sturen met verzoek om plaatsing in de krant. Bij een amateur-sportverslag lukt dat bijna altijd wel, bij een persoonlijke mening voor onze rubriek lezerspodium iets minder vaak en dat geldt ook bij een persbericht. Dat laatste is meestal een mededeling namens de gemeente, een andere organisatie, of vanuit de politiek. Gaan we die plaatsen? De afweging die wij als redactie daarbij maken houdt ons scherp. Hoe werkt dat eigenlijk?
Voor plaatsing moet het persbericht in de eerste plaats actueel zijn, of worden. Meestal zit dat wel goed. Ook moet het een lokale connectie hebben. Dat is al wat rekbaar, want in hoeverre hebben Rooi en Schijndel een connectie met elkaar, of met Veghel, die onze lezers interesseert? Daarover kunnen de meningen verschillen. Een burgemeester, portefeuillehouder of raadslid dat woordvoerder is op een bepaald onderwerp, vindt dat belangrijk. Een doorsnee lezer kijkt daar anders naar. Een onderwerp als criminaliteit zal meer lezers interesseren, en wordt heel wat gretiger gelezen dan, pakweg, voorzieningen in de zorg. Sommige onderwerpen zijn meer of minder ‘sexy’, wordt dat wel eens genoemd. Dat heeft vaak weinig te maken met de ‘belangrijkheid’ ervan. Veel forse geldbedragen uit de begroting krijgen daardoor bijvoorbeeld niet de publiciteit die ze misschien verdienen. Behalve als het veel lezers zichtbaar in de portemonnee raakt, zoals een verhoging van de ozb en afvalstoffenheffing. Cijfers zeggen de meeste lezers sowieso weinig. “Om cijfers te laten boeien, heb je een goede quote nodig” lazen we eens. Voor de zorg dan ook, lijkt ons. Soms herschrijven we persberichten, als ze fouten bevatten maar ook als de stijl lezers-onvriendelijk is, bijvoorbeeld door veel herhalingen of onnodige hoofdletters.

En WIE (niet)?
Vanzelfsprekend stuurt een politieke partij ons geen persbericht om ons op de hoogte te brengen, maar om dat in de krant te krijgen. De nieuwswaarde voor de eigen kernen van onze lezers is natuurlijk het belangrijkste criterium voor plaatsing. Maar al is het podium gratis, het moet je ook gegund zijn, je moet het ‘verdienen’. Zoekt de inzender een podium terwijl een andere fractie harder heeft geknokt voor hetzelfde standpunt? Is de inzender een raadslid dat nooit de moeite heeft genomen om het dorp van onze lezers te leren kennen, of zich even voor te stellen? Dat naar eigen zeggen vast keihard werkt voor zijn raadsvergoeding van - exclusief onkostenvergoedingen - netto €13.000 per jaar van onze belastingcenten, maar zijn of haar kiezers daar amper tot niets van merken? Is het een fractie of raadslid die pas tegen de verkiezingen naar de pen of microfoon grijpt?
Ligt de nadruk op de inhoud? Welke fractie stuurt het duidelijkste persbericht over hetzelfde onderwerp, of simpelweg het éérste? Is het een markant afwijkend of nieuw standpunt?
De politieke persberichten moeten ons natuurlijk wél bereiken. Bijna alle fracties, ook die vóór Meierijstad alleen buiten Rooi actief waren, weten ons gelukkig wel te vinden. En nee, plaatsing daarvan is dus niet gegarandeerd. Dat kan overigens óók te maken hebben met een groot nieuwsaanbod. We garanderen alléén dat we elk persbericht serieus bekijken. Een besluit om niet te publiceren wordt altijd genomen na overleg binnen de redactie.

Wil je reageren of uitleg over een ander onderwerp dat vanachter de schermen speelt? Stuur dan een mail naar redactie@demooirooikrant.nl