Afbeelding
Foto: Jimmy Vorstenbosch

Welke winkels mogen nu wel of niet open?

Roois nieuws

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Vanochtend vroeg was er nog veel onduidelijk en werd deze vraag veelvuldig gesteld. Ketens als Action, Hema en Wibra probeerden de grenzen van de strengere regels op te zoeken om zo toch (gedeeltelijk) open te kunnen. Eerst mochten ze ‘gewoon’ open, dat gebeurde ook op sommige plaatsen, maar later op de middag kwam het kabinet met strengere regelgeving. Gemeente Meierijstad volgt de landelijke overheid.

De mailboxen en telefoonlijnen staan vandaag roodgloeiend bij de gemeente. Een persvoorlichter geeft aan dat er heel veel vragen binnenkomen over deze kwestie. Toch zal het antwoord telkens eenduidig zijn: “Onze gemeente volgt de landelijke lijn en kent geen aanvullende lokale maatregelen.” Natuurlijk moet de gemeente wel handhaven wanneer dat nodig is en dat gaat het volgens een woordvoerder ook doen. Er zijn verschillende winkels bezig om een pick-up-point in te richten. Iets wat niet mag volgens de nieuwe regels. Een woordvoerder van de gemeente legt uit: “Voor winkels geldt dat geen afhaalfunctie mogelijk is in verband met de risico’s dat daardoor alsnog grote groepen winkelend publiek op gang komen. Hiervoor geldt een uitzondering voor het afhalen van reeds bestelde goederen in winkels voor doe-het-zelfartikelen, zoals bouwmarkten. Ook voor bibliotheken geldt dat ze open mogen om gereserveerde boeken af te halen en terug te brengen. Voor de overige winkeliers is bezorgen wel een mogelijkheid.”

Op de vraag of de gemeente zich zorgen maakt over drukte op openbare plekken reageerde het persloket als volgt. “Het is natuurlijk een mogelijkheid dat mensen trekken naar andere openbare plekken zoals natuurgebieden en parken. Maar wij gaan er van uit dat de inwoners van Meierijstad zoveel mogelijk thuis proberen te blijven en reisbewegingen voorkomen. En als ze wel naar buiten gaan maximaal met twee personen en drukke plaatsen proberen te vermijden. We moeten het samen doen.”

Met grote regelmaat voert de gemeente overleg met interne en externe partners zoals de politie. Ook in de regio wordt er gekeken naar dergelijke risico’s. Beide met het doel om hier zo goed mogelijk een beeld van te houden en op in te kunnen spelen. Tot op heden zijn er nog geen openbare plekken gesloten op basis van de nieuwe ministeriële regeling.