De zuidwestgevel van de stoomklompenfabriek is al klaar
De zuidwestgevel van de stoomklompenfabriek is al klaar Foto: Hans van den Wijngaard

Rooise stoomklompenfabriek krijgt vorm

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - De restauratie van de stoommachine bij Hoeve Strobol nadert het einde. Binnen enkele weken verwacht Bert Verbakel de machine op haar definitieve plaats te kunnen zetten. Dus was het tijd om voor het hele project ook eens een mooie naam te kiezen en dat is ‘Stoomklompenfabriek’ geworden.

“We hebben lang nagedacht over een passende naam voor het project”, vertelt Bert Verbakel in de kantine van museum Hoeve Strobol. “De naam moet uniek zijn en de vlag moet natuurlijk ook de lading dekken. Het is voor ons belangrijk dat mensen die op internet naar ‘stoom’ zoeken, dat die dan snel bij ons uit komen. In de lijn van stoomgemaal, stoomtrein en stoomtram kreeg ik het idee stoomklompenfabriek. Toen ik de naam voorstelde aan de vrijwilligers waren we het snel met elkaar eens dat stoomklompenfabriek een pakkende en passende naam is. Je moet het woord wel een paar keer uitspreken voor dat het gemakkelijk in de mond ligt en ik denk dat het goed is.
Voor zover ik na heb kunnen gaan is deze naam met deze schrijfwijze echt uniek. Ik heb ontdekt dat er in Veghel in 1909 een stoom klompenfabriek was en ook mijn eerste baas Van de Laar schreef stoom klompenfabriek met een spatie tussen stoom en klompen. De fabriek van Van de Laar is overigens in jaren twintig of dertig van de vorige eeuw opgericht en ging dus relatief laat op stoom over”.

Toen de kogel door de kerk was, heeft Bert de domeinnaam stoomklompenfabriek.nl ook meteen vast laten leggen. Wie die naam nu intikt komt uit op de website van Hoeve Strobol, mogelijk dat er op termijn een website op maat komt. Ook verraadt Bert tussen de regels door dat hij nog meer pijlen in zijn koker heeft, want ook de naam stoomsmederijfabriek.nl heeft hij al laten registreren.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Ook de stoommachine zelf is weer zo goed als draaiklaar
Bert Verbakel:
De bekisting voor de fundering van de stoommachine
Karel Kusters is met zijn 88 de oudste vrijwilliger bij de bouw van de stoomklompenfabriek