Nieuwjaarsbijeenkomst SKOSO

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Op 5 januari jl. hield SKOSO haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in de Knoptoren voor (oud)personeelsleden, raad van toezicht, ouderraden, medezeggenschapsraden en studenten. Het was een drukbezochte en geanimeerde bijeenkomst waarin door directeur-bestuurder Frans de Baaij werd teruggekeken op het afgelopen jaar en vooruitgeblikt naar het jaar 2015.

Gekeken naar de onderwijskwaliteit heeft SKOSO een goed jaar achter de rug.
De inspectie heeft alle scholen positief en dus met ‘groen’ beoordeeld. Het ziekteverzuim was opnieuw één van de laagste in de regio en is zelfs ook structureel lager dan het landelijk gemiddelde.

Op 1 augustus 2014 is de nieuwe wet ‘Passend Onderwijs’ in werking getreden. SKOSO is nu aangesloten bij het nieuwe samenwerkingsverband in de regio Veghel, Uden, Oss. Een bovenschools zorgteam, waarin ook een orthopedagoog is opgenomen, ondersteunt de scholen bij het bieden van goede zorg aan de leerlingen. Minimaal 95% van de leerlingen kan passend onderwijs ontvangen op de basisscholen in Sint-Oedenrode.

SKOSO heeft, evenals andere gemeenten in de regio, te maken met krimp van het aantal leerlingen, waardoor het personeelsbestand langzaam zal afnemen. Dat leidt overigens niet tot gedwongen ontslagen.
Het aantal leerlingen bedraagt momenteel 1450.

In 2015 zal SKOSO een nieuw strategisch beleidsplan opstellen, waarin de nieuwe koers voor de komende jaren wordt bepaald. De scholen stemmen daar hun schoolplannen op af. Dat betekent niet dat de koers drastisch gewijzigd zal worden.
De ontwikkelingen die de afgelopen jaren in gang gezet zijn, zullen vooral nieuwe accenten krijgen:
- Talentontwikkeling door uitdagend onderwijs
- Een brede aanpak voor duurzame onderwijsverbetering
- Professionele scholen
- Doorgaande onwikkellijnen (VVE en BaO-VO), samen met onze partners in opvang.

De belangrijkste speerpunten die SKOSO voor 2015 op de agenda heeft staan:
• Het geven van invulling aan de wet ‘Passend Onderwijs’. SKOSO wil minimaal 95% van de kinderen zo thuisnabij mogelijk het beste onderwijs bieden en de beste leerlingenzorg.
• Intensieve samenwerking met partners in (buitenschoolse) opvang zoals De Verbinding, Humanitas, Korein en Bellefleur. Waar mogelijk worden deze partners gehuisvest in leegstaande lokalen van de basisscholen. Er wordt vooral ingestoken op een inhoudelijke samenwerking waarbij getracht wordt Integrale Kindcentra te realiseren.
• SKOSO gaat met haar personeelsleden verder investeren in een professionele cultuur en leergemeenschap in alle lagen van de organisatie en heeft daarvoor het project ‘Bouwstenen en bruggenbouwers’ ontwikkeld.
• Naast de onderwijsinspectie bewaakt SKOSO ook zelf haar kwaliteit door het uitvoeren van interne audits en externe visitaties.
• De scholen gaan verder met het ontwikkelen van digitale leeromgevingen door het steeds meer inzetten van tablets in de groepen.
• Alle scholen van SKOSO leiden toekomstige leerkrachten op en enkele scholen gaan zich ontwikkelen van opleidingsschool tot academische opleidingsschool, waar in toenemende mate ook onderzoek plaatsvindt.
• Momenteel wordt samen met de gemeente Sint-Oedenrode onderzocht wat voor de toekomst passende huisvesting zal zijn voor de scholen in Sint-Oedenrode.
In de loop van het voorjaar zal duidelijk worden of bs. St. Antonius van Padua wordt gerenoveerd of dat er nieuwbouw zal plaatsvinden.
Ook wordt onderzocht hoe, naar de toekomst gezien, wordt omgegaan met de 5 centrumscholen. Met name wordt bekeken of bs. Kienehoef en OBS de Springplank in een multifunctionele accommodatie kunnen worden gehuisvest.
• SKOSO intensiveert de samenwerking met collega-besturen in de regio Meierij, bekend onder de naam ‘Dommelgroep’. Inmiddels is de volledige administratie in eigen beheer genomen en in 2015 zullen de schoolbesturen ook eigen huisvestingsspecialisten in dienst nemen.
Het motto van SKOSO is: ‘Samen bouwen we aan onze toekomst’. Het kind is daarbij het uitgangspunt van ons handelen. Kinderen moeten stralen. Daarom zijn we steeds in ontwikkeling met een open blik naar de omgeving. Alles wat we doen moet gericht zijn op het primaire proces, het leren van de kinderen. We zijn volop bezig de aanwezige kwaliteit binnen onze scholen meer expliciet te maken om zo de kwaliteit op alle scholen te verbeteren. ‘Niet vinken maar vonken’. Dat betekent dat we resultaatgericht en inspirerend werken op alle niveaus in de organisatie. We willen in het primaire proces dat de leerling zich eigenaar voelt van zijn/haar eigen leerproces. En dat verwachten we ook van professionals en leidinggevenden: eigenaarschap tonen en verantwoordelijkheid nemen.

Frans de Baaij sprak, mede namens de Raad van Toezicht, de directeuren en de staf, de hoop uit om samen met iedereen te kunnen werken aan een vruchtbaar SKOSO-jaar, waar met bezieling en inspiratie wordt gewerkt aan goede onderwijskwaliteit met een gemeenschappelijk doel: passende opvang en onderwijs voor de kinderen in de gemeente Sint-Oedenrode van 0 - 12 jaar.