Afbeelding

Bridgers krijgen pauze

Roois nieuws
We volgen twee bridgers - twee volleerd bridgers in spé – tijdens een cursus die ze afnemen bij Joop Muller in Olland. De eerste acht lessen zitten er inmiddels op voor Frits Helders en Marja Musson. Door de feestdagen is er een pauze ingelast. Frits beleeft die pauze op een vakantieadres, terwijl Marja thuis niet kan wachten op de volgende les. Ze zal even geduld moeten hebben.

“Ja, eerlijk gezegd vind ik het erg jammer dat we zo’n lange break van drie weken hebben. Ik zat er net lekker in”, vertelt Marja. “Ze zeggen dat oefenen het belangrijkste is en daar kom ik nu niet aan toe omdat ik nog geen bridgeclubje heb. Er over lezen heeft voor mij niet zoveel zin. Ik ben meer van de praktijk.”8 Januari is de eerstvolgende cursusdag bij Joop thuis. Daar zal dan uiteraard ook weer Frits Helders aanschuiven. Ook hij begon begin november aan de cursus om meer van het spel te weten te komen.
Zoals de vorige keer gemeld heeft Frits al iets meer ervaring dan Marja. Hij is daarnaast de laatste weken wel flink aan het oefenen geweest. “Tijdens de cursus zijn we inmiddels druk bezig met bieden. Dat is het meest ingewikkelde van alles. Ik merk dat de hele groep het steeds beter gaat doen. Dat komt mede omdat Joop iedereen erbij houdt. De snelle remt hij af en de wat minder snelle helpt hij extra.” Eens per week trekt Frits lering uit Joop’s adviezen. In de tussentijd doet hij ‘thuis’ ervaring op. Frits: “Afgelopen weekend heb ik met mijn vrouw meegedaan aan een gezellige bridgedrive. Dan zie je hoe ervaren bridgers afspraken maken. Ze leggen dan bijvoorbeeld drie klaveren neer, terwijl ze dat eigenlijk niet willen en vragen dan harten. Die trucjes zijn lastig, daar zijn we nog niet aan toe. De bridgecursus beoefenen we met zijn vieren. Samen spelen we ook regelmatig. Dan bespreken we ieder spel. Zo leren we van elkaar.”